Dostupni linkovi

Afera “Snimak”: Brisel traži pravni i politički epilog


Iako će izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama zvanično biti objavljen u srijedu, već su poznati glavni zaključci koji su obuhvatili i aferu “Snimak”, o navodnoj zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe. Brisel po svoj prilici ne odustaje od prvobitnih zahtjeva da ta afera ima politički i pravni epilog u mjerljivim rezultatima.

Iako Evropska Komisija u godišnjem izvještaju o napretku konstatuje kako Crna Gora dobro napreduje prema članstvu u EU i kako je Brisel zadovoljan akcionim planovima crnogorske Vlade za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava, i ovoga puta evropska administracija zabrinuta je zbog nedostatka mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou. U dokumentu se naglašava kako Crna Gora treba da obezbijedi "politički i pravosudni nastavak navodnih zloupotreba javnih fondova za ciljeve političkih partija", a što je u javnosti poznato kao afera “Snimak”. Da je shvatio šta ta poruka znači, u nedjelju je u pauzi zasjedanja Parlamentarne
Skupštine OEBS-a u Budvi, pokazao šef crnogorske Skupštine i lider manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

“Politički dio je završio manje ili više uspješno ali tužilaštvo i sudstvo moraju dokazati svoju nezavisnost rezultatima koji će po evropskim kriterijumima biti mjerljiviji.“

Koliko međutim evropska upozorenja i zahtjeve ozbiljno shvataju Krivokapićevi koalicioni partneri iz vladajuće Demokratske partije socijalista? Za člana Skupštinskog odbora za evropske integracije iz Pozitivne Crne Gore Dritana Abazovića izuzetno je važno to što aferu “Snimak” Brisel ne zaboravlja.

“Da nije marginalizovana kao jedan temeljni problem ne samo izbornog procesa nego ukupnog procesa vladavine prava u Crnoj Gori. Međutim, da li će to biti dovoljno da pravosudni organi prime vrlo jasnu poruku da moraju nešto da rade u tom pravcu je vrlo diskutabilno. Raduje činjenica da su manji koalicioni partneri na fonu onoga što Evropska komisija zahtijeva ali to i dalje ne znači da njihova retorička zalaganja imaju neko uporište u praksi. Što se DPS tiče, mislim da su i do sada imali brojne prilike da se ograde ili da jednostavno unutar stranke identifikuju neke osobe koje su činile nelegalne radnje.”

Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
Kakav je odgovor u civilnom sektoru čućemo od Daliborke Uljarević, direktorke Centra za građansko obrazovanje:

“Jasno je da afera ‘Snimak’ za EU nije dobila adekvatan epilog i da ćemo evidentno u narednom periodu morati da vidimo adekvatno pravosudno okončanje te afere. Pokazuje se da što se DPS više opire tome i sama Evropska komisija postaje eksplicitnija navodeći konkretne slučajeve čije rješavanje očekuje, odnosno u kojim oblastima i na koji način želi da vidi mjerljive rezultate.”

Podsjetimo, parlamentarna istraga afere “Snimak” završila se bez utvrđivanja političke odgovornosti čelnika vladajuće DPS za navodnu zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, a kako su to sugerisali audio snimci sa sjednica vrha te partije uoči izbora. Pravosudno procesuiranje slučaja okončalo se pak oslobađanjem krivice svih visokih funkcionera DPS koji su označeni kao akteri afere.To je bio povod da Skupštinsko kontrolno saslušanje V.D. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića prođe u žestokoj polemici u kojoj su predstavnici opozicije i NVO MANS optužili tužilaštvo da je korumpirano.

Kakve su reakcije na to što je državni tužilac napustio kontrolno saslusašnje zbog optužbi da nije profesionalno obavio svoj posao u istrazi afere “snimak”?

“Sudstvo je do sada funkcionisalo po partijskim direktivama i vrlo je teško očekivati da oni kao takvi sada nešto značajnije urade. Ipak , najvažnije je da Evropska komisija i EU kojoj mi težimo povećavaju pritisak u tom pravcu”, kaže Dritan Abazović.

Povodom afere “Snimak”, ponovo je komentarisao i premijer Milo Đukanović koji učestvuje na skupštini OEBS-a u Bečićima.

“Afera ‘Snimak’ je pokušaj spinovanja javnosti i suđenja jednoj partiji. Evo, vidjeli ste da je vrijeme pokazalo da je rad Anketnog odbora doveo do jednog administrativnog izvještaja. Nije se pojavio nijedan jedini argument koji bi potvrdio političke optužbe na račun DPS-a. Vidjeli ste i rezultat tužilačke istrage. Zanimljivo je da se nastavlja praksa u kojoj dio domaće i pojedini predstavnici međunarodne javnosti, sve s pozivom na nezavisnost sudstva, ispoljavaju svoja lična očekivanja prema crnogorskom tužilaštvu i sudstvu. Ja ne ispoljavam nikakva očekivanja osim da tužilaštvo i sudstvo radi svoj posao. Oni su odradili svoj posao i dobro bi bilo da ih poštedimo dobronamjernih očekivanja kojima samo projektuju svoje političke ciljeve”, poručio je premijer.
XS
SM
MD
LG