Dostupni linkovi

Bojović: Obnovljena ljubav DPS i SPC zbog preživljavanja vlasti


Rade Bojović
Rade Bojović
Rade Bojović, predsjednik političkog kluba Pravedna Crna Gora, uoči prvog učešća na izborima, za početak lokalnim, za RSE govori o klerikalizaciji crnogorskog društva, zahvaljujući obnovljenoj ljubavi DPS I SPC, te posljedicama po društvo u cjelini. Za RSE govori zašto vjeruje da bi lokalni izbori na Cetinju, ukoliko pobijedi opozicija, mogli biti važni za one koji će uslijediti u Podgorici i time dovesti do parlamentarnih izbora i konačnog silaska sa vlasti „političkog mastodonta“ oličenog u DPS koji onemogućava da se društvo oslobodi brojnih devijacija.

RSE: Grupu crnogorskih navijača sa Cetinja, nakon utakmice Crna Gora – Moldavija, napala je grupa mladića uz povike Srbija i Kosovo. Vi ste reagovali oštrim saopštenjem, u kojem ste naveli da je riječ o rezultatu manipulatorske politike DPS-a prema SPC-u.

Bojović: Posljednjih mjeseci DPS, koja je inače već jedna gnjila politička struktura, u očiglednom političkom padu, koncentriše svoju ukupnu politiku na preživljavanje po svaku cijenu, gdje ne bira saveznike. Tako smo posljednjih tridesetak dana svjedoci nove intenzivne i obnovljenje ljubavi između DPS-a i SPC-a u Crnoj Gori.

To se najbolje vidjelo prilikom osvještavanja hrama SPC-a u Podgorici. Prosto, DPS je došla u jednu političku fazu gdje teško više išta može da ponudi građanima Crne Gore, osim gole vlasti i osim želje da nastavi da vlada kroz sve moguće političke kombinatorike i manipulacije. Spremna je da traži saveznike na bilo kojoj strani, pa onda i na strani SPC-a, s kojom je, makar javno, bila u jednoj vrsti konflikta proteklih godina, iako je to samo javno, jer očigledno je da su tajne veze između DPS-a i SPC-a uvijek funkcionisale.

Stvoren je jedan politički ambijent koji je prosto omogućio i ovaj incident o kojem govorite, gdje su se okuražile velikosrpske pristalice u Crnoj Gori jer u dvorištu DPS-ovih demagoških političkih lidera očigledno nailaze na plodno tlo. Onda je potpuno prirodno da jedna takva manipulatorska politika na kraju završava u osnaženoj klerikalizaciji SPC-a i mitropolita Amfilohija, te njegovom gotovo urednom i kontinuiranom govoru mržnje.

RSE: Da li nakon obnavljanja te ljubavi vladajuće garniture i mitropolita Amfilohija očekujete dalju klerikalizaciju društva? Imali smo i novi ispad mitropolita Amfilohija protiv LGBT populacije.

Bojović: To je već poznato. Amfilohije u kontinuitetu osuđuje seksualne manjine i doprinosi stvaranju uzavrele atmosfere, gdje se po ko zna koji put pokazuje jedan diskriminatorski odnos kad je u pitanju LGBT populacija. Sa druge strane je evidentno da na fonu onoga što se dešavalo u posljednjih dvadesetak dana i imajući u vidu ovaj egzaltirani međunarodni pravoslavni skup koji se desio povodom osveštavanja hrama SPC-a u Podgorici, očigledno je da su sve te strukture značajno osnažile, okuražile. Vidjele su da je vlast u defanzivi, da je vlast spremna da popušta i da je vlast, koja si zatvara manevarski i politički prostor, na kraju spremna da čini brojne ustupke.

Najmanje u zadnje dvije decenije vidimo hrišćansku i pravoslavnu viziju te crkve, a najviše vidimo jednu angažovanu velikosrpsku politiku. Kada već ta politika nije mogla da spriječi obnovu crnogorske države, onda je ona sada fokusirana na to da se ta država iznutra ne konstituiše, ne stabilizira, da se onemogući bilo kakva emancipacija crnogorskog duhovnog identiteta i da u jednom takvom političkom okviru se u stvari omogući funkcionisanje SPC kao države u državi.

RSE: Da li mislite da je odnos DPS i SPC obnovljen samo u predizborne svrhe ili će se nastaviti?

Bojović: U mjeri u kojoj se bude izmicalo tlo pod nogama. Više nego očigledno je da je to partija koja je na zalasku svoje kontraverzne, protivrečne i, u mnogim svim aspektima, sporne političke karijere. Oni su spremni da prave javne i tajne dilove sa strukturama, u čijem središtu je SPC. Mislim da ćemo se mi nagledati tog javnog i tajnog savezništva i u narednom periodu.

RSE: U toku je kampanja za lokalne izbore. Pravedna učestvuje prvi put. Pokušali ste prije toga da prikupite potpise za učešće na predsjedničkim izborima i bili suočeni sa brojnim otvorenim opstrukcijama. Da li imate sličnih problema i sada?

Bojović: To nisu uporedivi izbori. Predsjednički izbori su imali toliko radikalnih prepreka, da sada ne ulazim u detaljniju ocjenu, dok je za lokalne izbore mnogo lakše ispuniti normativne uslove da se na njima učestvuje. Pravedna Crna Gora, kao građanska lista, prvi put učestvuje na lokalnim izborima. Mi smo čak prvi uspjeli da skupimo potpise i da podnesemo građansku listu pod sloganom „Pravda za prijestolnicu”. Ono što će biti zanimljivo jeste da je naše učešće najneizvjesnije za naše političke konkurente i protivnike. Vjerujem da bi Pravedna Crna Gora na Cetinju, upravo kao središnjem mjestu naše političke ideje, trebala da ostvari jedan pristojan politički rezultat i na taj način nagovijesti svoje dalje jačanje i širenje na crnogorskoj političkoj sceni.

Ubjeđen sam da će Pravedna Crna Gora, makar kao učesnik na tim izborima, biti jedini oponent sa jasnom političkom kampanjom, sa jednim jasnim ekonomskim programom i jednom ekonomskom vizijom. Mi ćemo se fokusirati, prije svega, na ekonomske probleme Cetinja jer je naša prijestolnica, zahvaljujući politici, prije svega DPS-a, temeljito ekonomski ruinirana. Prosto ćemo ponuditi jedan program koji bi bio jedna vrsta pilot projekta u perspektivi za Crnu Goru u cjelini i jedna sistemska alternative načinu vladanja i načinu ekonomskog funkcionisanja DPS-a.

Naš je cilj da se smjeni DPS i da se formira jedna potpuno drugačija reformatorska lokalna uprava. Nadamo se da će Pravedna Crna Gora biti dio nove vlasti sa svojim izbornim programom.

RSE: Imajući u vidu vašu dugogodišnju političku borbu, što aktivnu, što sa pozicije principijelnog javnog djelatnika, Cetinje je mjesto u kojem u najmanju ruku niste bez šansi za ulazak u Parlament. Imali ste neuspješne predizborne pregovore sa Pozitivnom Crnog Gorom. Sa kim ćete sarađivati ako uđete u lokalni Parlament?

Bojović: Mi ćemo, na bazi našeg izbornog programa, biti otvoreni za saradnju sa kompletnom opozicionom političkom strukturom na Cetinju. Vidjet ćemo da li su oni spremni da prihvate ove naše osnovne izborne principe, koje ćemo prezentirati tokom izborne kampanje. Onda su otvorena vrata za konstituisanje nove vlasti.

Ne vidim mogućnost da DPS na Cetinju ponovo osvoji vlast. Naravno, uvijek ostaje otvorena mogućnost da nađe nekog partnera i na takav način pokuša da skrpi vlast. Makar za sada, sudeći po izjavama ključnih formalnih i neformalnih oponenata DPS-a na izborima u Cetinju, ne vidim s kim bi to DPS mogao da formira koaliciju. Izuzev, ukoliko SDP Crne Gore, kao njihov partner na državnom nivou, već trajni i dobro uhljebljni partner, ostane pri stavu da na Cetinju ne želi da sarađuje sa DPS-om. Ukoliko SDP odbije tu saradnju, onda mislim da su otvorena vrata za formiranje nove vlasti na Cetinju.

RSE: Smatrate li da su opšti ili parlamentarni izbori izvjesni na proljeće?

Bojović: Ako DPS bude poražena na Cetinju, onda je sigurno da su otvorena vrata pobjedi opozicije u Podgorici. Izbori u Podgorici će biti odlučujući u tom smislu o kojem govorite. Ako DPS na proljeće izgubi vlast u Podgorici, onda nema nikakve dileme da se otvara proces vandrednih parlamentarnih izbora i da ćemo, ako ne na proljeće, onda zasigurno na jesen, prisustvovati istorijskoj smjeni DPS-a.

RSE: Imali smo u sedmici za nama i izvještaj EK koji je podcrtao već poznate probleme. Korupcija, borba protiv organizovanog kriminala, nerasvijetljeni slučajevi napada na medije, afera „Snimak“ i KAP. Jedna je kompanija pojedinačno prvi put pomenuta u progress reportu. Među brojnim ocjenama čula se i ta da je pominjanje KAP-a presuda ekonomskoj politici crnogorske Vlade.

Bojović: Očigledno je da se ekonomska politika crnogorske Vlade u stvari svodi na to da stavite javne resurse i javna finansijska sredstva u jednu vrstu potpuno neproduktivnog biznisa, koji se na kraju vraća kao krupan bumerang u pogledu ukupnog održavanja javnog finansijskog sistema i ekonomske održivosti Crne Gore.

DPS je, svojom potpuno pogrešnom i promašenom ekonomskom politikom, dovela Crnu Goru pred vrata bankrota. Takva politika više neće moći proći ni kod Brisela. Data je jedna krupna podrška da neka vrsta privilegovanog biznisa, ili uopšte biznisa pod pokroviteljstvom politike, više neće moći da prolazi. Vlada nije u stanju da formira jedno produktivno biznis okruženje i neće moći stalno sanirati, novcem građana, svoje promašene ekonomske projekte. Takva Vlada neće moći naići u perspektivi na dalju podršku Brisela.

Mislim da su u tom djelu poruke iz izvještaja Brisela vrlo jasne, ko želi da ih čita. To je još jedno zatvaranje vrata daljnjim manipulacijama DPS-a. Vjerujem da je to samo još jedan od činilaca koji će u konačnom, kroz jedan ukupni mozaik, stvoriti uslove za konačan odlazak DPS-a, kao jednog dominantnog mastodonta koji onemogućava da se crnogorsko društvo oslobodi od brojnih devijacija, anomalija i niza poražavajućih dešavanja koja su opteretila Crnu Goru posljednje dvije decenije.
XS
SM
MD
LG