Dostupni linkovi

Hyseni posle ekspertskog sastanka u Briselu: Približeni stavovi Kosova i Srbije


Sastanak u Briselu održava se uoči naredne runde na najvišem političkom nivou koja će u Briselu biti održana 7. septembra
Sastanak u Briselu održava se uoči naredne runde na najvišem političkom nivou koja će u Briselu biti održana 7. septembra

U Briselu je završen sastanak eksperata u okviru političkog dijaloga između Srbije i Kosova sa ciljem da strane približe ili dogovore stavove oko pitanja nestalih i raseljenih, kao i ekonomske saradnje.

Šef kosovske delegacije Skender Hyseni (Hiseni) najavio je mogućnost da se na sastanku u ponedeljak, 7. septembra, u Briselu premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovore oko ova tri pitanja, kako bi na istom sastanku otvorili nove teme.

"Približili smo se. Danas je rasprava i razmena mišljenja bila malo konstruktivinija. Ostalo je da se sve zaokruži na njavišem nivou. Ima vidnog približavanja stavova oko onog što ja nazivam elementima jednog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju", izjavio Hyseni u Briselu.

Hiseni tvrdi da nije upoznat da će se na sastanku lidera u ponedeljak raspravljati o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

"Mi nismo upoznati oko Zajednice, ali ovo je vrsta dijaloga koja ne prejudicira ili ne isključuje mogućnost da bilo koja strana otvori neku temu, i naravno mi smo spremni da raspravljamo o bilo kojoj temi koju bude predstavila druga strana", rekao je Hyseni.

Raspravu o ZSO je, ranije u toku dana, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz kabineta Mirolsava Lajčaka je jedino rečeno da će lideri razgovarati o "aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu", i nisu precizirali oko kojih konkretnih pitanja će se razgovarati u okviru ove teme.

Srpska delegacija se nije oglašavala nakon današnjeg susreta eksperata u okviru brislekog dijaloga.

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti najavio je prethodno na svom Facebook profilu da će se kosovska delegacija u ponedeljak u Briselu sastati sa predstavnicima Srbije kako bi razgovarali o konačnom sporazumu koji podrazumeva međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Ovo je bio četvrti susret stručnjaka gde se raspravljalo o istim temama koje su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti na sastanku održanom 16. jula u Briselu.

U subotu, 5. septembra su o ovim temama raspravljali samo stručnjaci određenih polja, a danas (u nedelju) se delegacijama pridružuju i glavni pregovarači u ekspertskom dijalogu Marko Đurić iz Srbije i Skender Hyseni sa Kosova.

"Ako neko očekuje i ako se neko nada da bi mogao da bez ozbiljnog razgovora i bez ustupaka srpskoj strani samo knjiži neki plus, to nije realno. Morate zaista da rešite te probleme i da ih rešite na fer način, a mi ćemo javno, jasno i otvoreno govoriti šta je to što je potrebno", izjavio je Đurić novinarima u Briselu uoči sastanka.

On je dodao da to podrazumeva "otvaranje arhiva Oslobodilačke vojske Kosova, povratak nekretnina koja je pripadala Srbima na Kosovu i adekvatni prelazak administratine linije između Kosova i Srbije".

"To je prava normalizacija. Dakle ne velike teme nego životne teme koje treba da zaista poprave klimu između Srba i Albanaca", rekao je Đurić.

Đurić je uoči ekspertskog susreta najavio da će Srbija postupati odgovorno, ali "vrlo ofanzivno".

I Đurić i Hyseni su zajedno sa delegacijama doputovali u Brisel direktno iz Washingtona gde su Kosovo i Srbija postigli sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa. Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i predsednik SAD Donald Trump (Tramp).

Premijer Kosova i predsednik Srbije će, prema ranijoj najavi, u ponedeljak u Briselu raspravljati o aranžmanima nevećinske zajednice na Kosovu i poravnanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

XS
SM
MD
LG