Dostupni linkovi

Sukobi na Merdaru: Povređeni kosovski policajci i navijači iz Srbije


Sukob policije i Srba nakon što su odbili skinuti odjeću sa nacionalističkim simbolima, Kosovo, 28. juni 2012.
Sukob policije i Srba nakon što su odbili skinuti odjeću sa nacionalističkim simbolima, Kosovo, 28. juni 2012.
U petak su 32 pripadnika Policije Kosova i oko 20 Srba iz Srbije povređeni tokom incidenta koji se desio na Merdaru. Situacija na Merdaru je trenutno mirna, a granični prelaz Merdare je oko 15 časova ponovo otvoren za prelaz.

Grupa Srba napala je pripadnike kosovske policije tvrdim predmetima pošto je bila naređena njihova deportacija sa Kosova preko Merdara. Tu je došlo do svađe između Srba i Policije Kosova. Sve se ovo dešava na Vidovdan, kada su se Srbi uputili ka Gazimestan i Gračanici kako bi obeležili ovaj dan.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila napad na pripadnike Policije Kosova od strane “nasilnih huligana iz Srbije koji su pokušali da uđu na teritoriju Kosova, za proslavu o kojoj prethodno nije zatražena dozvola kod relevantnih organa Republike Kosova”.

“Napori ovih huliganskih grupa, koje su nasilno ušle na teritoriju Kosova, biće sprečeni zato što to predstavlja ozbiljno kršenje reda i zakona i pogoršava bezbednosnu situaciju na Kosovu”, kaže se između ostalog u saopštenju predsedništva Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, potvrdio je da su 32 pripadnika Policija Kosova, koji su služili kao pratnja grupi Srba ka graničnom prelazu Merdare, povređeni.

Gazimestan, 28. juni 2012.
Gazimestan, 28. juni 2012.
Ministar je rekao da je devet policajaca zatražilo lekarsku pomoć, da se sa težim povredama nalaze na Kliničkom univerzitetskom centru, te da su povređeni kamenicama koje je grupa Srba bacala u pravcu policije.

Saznaje se da je ovom prilikom povređeno i 20 osoba iz Srbije, od kojih 5 teže, a jedan od njih prebačen je u Klinički centar u Nišu.

Kosovska policija nije potvrdila navode KFOR-a da su ranije u četvrtak gađani autobusi sa srpskim putnicima.

"KFOR najoštrije osuđuje nedopustivi čino nasilja kada su pet autobusa sa srpskim putnicima gađana molotovljevim koktelima, u blizini hotela Viktori u centru Prištine ranije danas", navodi se u saopštenju KFOR-a i dodaje da je ovaj 'nedopustiv čin protivan integritetu i obezbeđivanju sigurnog i mirnog okruženja za sve žitelje Kosova.

Inače, sukobima policije i Srba iz Srbije prethodio je ulazak grupa od oko 70 osoba u četvrtak rano ujutro na teritoriju Kosova preko graničnih prelaza na severu. Potom su prešli na jug Mitrovice gde je zabeležen incident prilikom njihovog provociranja kosovske policije.

Oni su se potom uputili ka Vučitrnu, kako bi učestvovali u obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu. Nosili su majice sa provokativnim natpisima, kažu u policiji.

Dodaju da su članovi grupe, za koje se veruje da su navijači Crvene Zvezde iz Beograda, počinili krivično delo remećenja javnog reda i mira, te je zbog toga donesena odluka da se deportuju sa teritorije Kosova.

Kada su oko 6:35 ujutru uz pratnju policije stigli do Merdara, grupa je počela da gađa graničnu policiju tvrdim predmetima, a tada je i počela svađa sa pripadnicima policije Kosova.

“Odmah nakon deportacije u drugi deo, čim su prešli granicu, onako revoltirani, izašli su van autobusa i počeli su da gađaju kamenjem i drugim tvrdim predmetima u pravcu granične policije Kosova. Policija je obavila svoj posao i bila uzdržana od korišćenja vatrenog oružja”, kazao je Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova.

Patrijarh Irinej, Gazimestan, 28. juni 2012.
Patrijarh Irinej, Gazimestan, 28. juni 2012.
Ministar unutrašnjih poslova je rekao da su se čuili i pucnji iz automatskog oružja.

Inače, svakog 28. juna Srbi sa Kosova i iz regiona obeležavaju Vidovdan na Gazimestanu, te u Gračanici i Mitrovici.

Policija je saopštila da je u ovim mestima situacija bila mirna.

Na centralnoj liturgiji u Manastiru Gračanica srpski patrijarh Irinej je ponovio da je Kosovo srpski Jerusalem.

Takvom politikom je i Slobodan Milošević pre 23 godine pokrenuo kampanju za rušenje autonomije Kosova, politikom koja je potom prouzrokovala rat i krvoproliće te raspad Jugoslavije i otcepljenje Kosova od Srbije.

”Došli smo svemu svome, da svojim prisustvom pokažemo i dokažemo, da je ovo bila, jeste, i da će ovo ostati sveta srpska zemlja, sveti srpski Jerusalim”, kazao je patrijarh Irinej.

O obeležavanju Vidovdana i incidentima koji se dešavaju na ovaj dan raspravljali su i poslanici u Skupštini Kosova.

Predsednik Skupštine, Jakup Krasniqi, predložio je institucijama da donesu odluku da u budućnnosti ovaj dan obeležavaju samo Srbi sa Kosova, sve dok se ne poboljšaju odnosi Kosova i Srbije.
XS
SM
MD
LG