Dostupni linkovi

Sukobi među ruskim separatistima u Luganjsku


Jedinice lojalne Kornetu blokirale centar grada i zauzele nekoliko administrativnih zgrada (ilustracija)
Jedinice lojalne Kornetu blokirale centar grada i zauzele nekoliko administrativnih zgrada (ilustracija)

Christopher Miller (Priredio: Dragan Štavljanin)

Iz separatističke “Narodne Republike Luganjsk” na istoku Ukrajine, stižu protivrečne informacije o tome ko kontroliše situaciju nakon što je čelnik bezbednosnih snaga Igor Kornet odbacio odluku lidera ove regije Igora Plotinskog o njegovoj smeni.

Jedinice lojalne Kornetu su blokirale centar ovog grada i zauzele nekoliko administrativnih zgrada. Za sada nema potvrde da li se Plotinski, koji optužuje Korneta za puč, sklonio u Rusiju.

Kremlj se za sada ne oglašava mada, prema nezvaničnim informacijama, namerava da se odrekne Plotinskog zbog haotične situacije čak i za standarde nepriznate oblasti u kojoj caruje bezakonje i međusobni obračuni.

Stanovnike Luganjska na istoku Ukrajine, koji kontrolišu proruski separatisti, probudila je u utorak uobičajena stresna scena: maskirani, do zuba naoružani gerilci koji u oklopnim vozilima patroliraju gradom.

Međutim, razlog ovoga puta je bio drugačiji: radilo se o sukobu među samim separatistima, što je izazvalo pažnju i u Kijevu i u Moskvi.

Tačnije, o borbi za vlast među liderima takozvane „Narodne republike Luganjsk“.

Maskirani, do zuba naoružani gerilci
Maskirani, do zuba naoružani gerilci

Netrpeljivost između njih dvojice traje već nekoliko godina: između ostalog i zbog toga što je Plotinski preoteo veliku kuću od Korneta koju je zauzeo za sebe na početku rata 2014. godine.

Smatralo se da je Plotinski miljenik Kremlja, ali da Korneta podržava ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Kornet nije prihvatio smenu i njegova pobuna je počela u utorak kada su očigledno njemu lojalna naoružana lica u zelenim uniformama zauzela ključne administrativne zgrade u Luganjsku, patrolirajući u centru grada, navodno, prisilivši Plotinskog da pobegne u Rusiju.

Međutim, stižu različite informacije gde se Plotinski nalazi. Dok portparol ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Artem Ševčenko tvrdi da se lider takozvane “Luganjske republike” zaista sklonio u Rusiju, televizijski kanal separatista (LNR) je objavio u sredu da se nalazi u gradu.

Prikazan je video snimak na kome Plotinski drži sastanak sa ostalim zvaničnicima ove regije te optužuje Korneta za “pokušaj zbacivanja vlade”.

"Potcenili smo zločine bivšeg ministra unutrašnjih poslova, to što se upustio u pokušaj državnog udara i preuzimanje vlasti mnogo govori o njemu", rekao je Plotnitski.

Kornet odbacio odluku lidera ove regije Igora Plotinskog o njegovoj smeni
Kornet odbacio odluku lidera ove regije Igora Plotinskog o njegovoj smeni

Međutim, nije jasno da li je je snimak napravljen u Luganjsku.

U svakom slučaju, snimci ove televizije u velikoj meri podsećaju na scene ruskog zauzimanja Krima, u čemu su takođe bili angažovani “mali zeleni ljudi”.

Paralelno sa razmeštanjem snaga lojalnih Kornetu, lokalne radio i TV stanice su prekinule rad što je dovelo do informativne blokade. Doduše, društvene mreže su delimično popunile tu prazninu. Lokalni korisnici, uključujući i pripadnike oružanih snaga, tvitovali su o razvoju događaja i postavljali informacije na sajtu ruske mreže VK.

Posmatračka misija OEBS-a (SMM) saopštila je da je videla konvoj vojnih vozila i maskirane, naoružane muškarce u centru Luganjska te da se još nekoliko desetina njih kreće prema ovog gradu, postavivši fotografije na Tviter.

Situacija je postala još intigrantnija nakon objavljivanja videa na kome se vidi dug konvoj vojnih vozila koji se kreće od Donjecka, drugog grada koji kontrolišu separatisti.

Snage lojalne Kornetu, zajedno sa specijalnim jedinicama iz Donjecka, zauzele su zgradu tužilaštva u Luganjsku, zarobivši pri tom glavnog i vojnog tužioca, obojicu privrženim Plotinskom, javilo je nezavisni ruski dnevnik Novaja Gazeta.

Na video snimku postavljenom na Fejsbuku proseparatističke NjuzFront agencije prikazano je nekoliko naoružanih lica kako izvode civile iz zgrade na ulicu.

Kremlj, prema nezvaničnim informacijama, namerava da se odrekne Plotinskog
Kremlj, prema nezvaničnim informacijama, namerava da se odrekne Plotinskog

Kremlj “umoran” od Plotinskog

Izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Ukrajinu Vladislav Surkov je, navodno izjavio, da je Moskva na strani Korneta u ovom sukobu, prenosi ruska RCB novinska agencija pozivajući se na izvor blizak Kremlju. Istovremeno, Plotinskom će, prema istom izvoru, biti data “poslednja šansa”.

On je jedan od potpisnika mirovnog sporazuma iz Minska u februaru 2015. To je verovatno razlog, bez obzira što je uzrokovao nekoliko internih sukoba, zašto ga Kremlj još nije uklonio sa vlasti, kazao je za RCB Oleg Bondarenko, direktor ruske Fondacije za naprednu politiku.

Kremlj još nije saopštio zvanični stav, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov izjavio u četvrtak da se pomno prati situacija u Luganjsku. U uvijenom odgovoru na novinarsko pitanje, on je istakao da Kremlj “shvata” ko bi mogao stajati iza tenzija, ali nije želeo da detaljnije objašnjava.

Ruske vlasti su u više navrata negirale tvrdnje zvaničnog Kijeva i Zapada da kontrolišu i podržavaju dve separatističke “republike” na istoku Ukrajine slanjem vojske, novca i naoružanja, iako postoji mnoštvo dokaza da to čini.

Kremlj “shvata” ko bi mogao stajati iza tenzija: Dmitrij Peskov
Kremlj “shvata” ko bi mogao stajati iza tenzija: Dmitrij Peskov

Ukrajinske snage u pripravnosti

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zbog zbivanja u Luganjsku u utorak sazvao vanredni sastanak najvišeg vojnog rukovodstva.

Generali su ga obavestili o ilegalnom prelasku ruskih tenkova ukrajinske granice u distriktu Krasnodon u regionu Luganjska, kao i pojačanim provokacijama separatista.

“Imajući u vidu povećani broj ruskih vojnika i inteziviranje aktivnosti plaćenika, ukrajinske oružane snage su spremne za svaki razvoj događaja u cilju garancije bezbednosti civilima”, kazao je Porošenko na sastanku.

Ukrajinske snage bezbednosti su u sredu stavljene u povišeno stanje borbene gotovosti zbog rasta tenzija u Luganjsku, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Andrej Lisjenko.

Prema jednom izveštaju, koji se poziva na ukrajinskog dobrovoljca, vladine snage su iskoristile sukobe među separatistima da povrate kontrolu nad nekoliko kilometara teritorije i sela u blizini grada Debaljcevo, koji kontrolišu proruske snage.

Luganjsk: Leglo bezakonja i brutalnosti

Teško je utvrdi istinu šta se zaista dešava u Luganjsku, koji kontrolišu proruski separatisti od proleća 2014, jer je bilo dopušteno samo nekolicini stranih posmatrača i novinara da u njega uđu od jeseni 2015. Ne postoje nezavisni, objektivni mediji na teritoriji Luganjska i Donjecka. Doduše, ruski mediji imaju pristup, uglavnom državni i naklonjeni Kremlju, koji uglavnom situaciju prikazuju jednostrano i propagandistički.

Međutim, iz medijskih izveštaja se može zaključiti da je Kremlj već neko vreme “umoran” od Plotinskog. Pod njegovom upravom, “Narodna republika Luganjsk” je postala leglo bezakonja (čak i za standarde nepriznate separatističke regije) i brutalnosti, gde su atentatni na neposlušne i odmetnute ratne vođe pravilo a ne izuzetak.

Još nije jasno kako će se okončati ova borba za vlast u Luganjsku, što čak brine proruske separatističke komandante u okolnim mestima.

“To što se dešava u Luganjsku može imati neočekivane posledice”, ističe Aleksandr Hodakovski, jedan od komandanata u Donjecku.

Međutim, kako ističe Aleksander Klarkson (Alexander Clarkson), predavač na Kraljevskom koledžu u Londonu (King's College), “ko god na kraju bude na vrhu biće integrisan u sadašnje ili buduće pregovore kojima će u svakom slučaju upravljati Moskva”.

U ratu između proruskih snaga i ukrajinske armije od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG