Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sukobi među separatistima na istoku Ukrajine


Vođa samoprolašene istočne ukrajinske "Republike Lugansk" Igor Plotnitski optužio je danas za "pokušaj državnog udara" svog bivšeg ministra unutrašnjih poslova čije jedinice od pre dva dana kontrolišu Lugansk.

"Potcenili smo zločine bivšeg ministra unutrašnjih poslova, to što se upustio u pokušaj državnog udara i preuzimanje vlasti mnogo govori o njemu", rekao je Plotnitski na sastanku sa novim ministrom unutrašnjih poslova koji je prenosila televizija "Luganske Narodne Republike" (LNR).

Bivši ministar unutrašnjih poslova te oblasti Igor Kornet koga je Plotinski smenio odbio je da prihvati smenu i od juče ujutro rasporedio snage ministarstva unutrašnjih poslova u centru grada i opkolio državne zgrade.

Novinari agencija Frans pres primetili su jutros desetak vojnih kamiona kako kruže gradom i četiri blindiranih vozila i naoružane ljude postavljene ispred sedišta vlade i ministarstva unutrašnjih poslova te oblasti.

Republika Lugansk i Republika Donjeck su dve proruske oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva. U ratu između ta dva regiona i snaga Kijeva od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno pomaže separatistima što Moskva demantuje. U tim oblastima je u leto 2016. bilo više atentata, odnosno ubistva više ratnih vođa, i čistki u vođstvu tih oblasti, navodi Frans pres.

XS
SM
MD
LG