Dostupni linkovi

Sukob policije sa tužilaštvom: Na potezu premijer Đukanović


Milo Đukanović

Otvoreni sukob izmedju crnogorske policije i tužilaštva, dvije ključne karike u borbi protiv korupcije i kriminala, i dalje traje, što će prema ocjenama naših sagovornika dodatno podrijeti temelje pravne države i umanjiti povjerenje u institucije sistema. Kao rješenje vide da svaka grana vlasti radi svoj posao prema Ustavu i zakonima ali smatraju da je najprije na potezu premijer Đukanović.

Afera sa „dokazima“, odnosno pismima uhapšenog biznismena Veselina Mujovića, koje je navodno slao na adresu Vlade a koje je policija pronašla u pretresu njegove kuće, pa potom volšebno zagubila, i dalje potresa crnogorsku javnu scenu. Odnosi Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva dovedeni su do usijanja, nakon što je Policija, u svom nesvakidašnjem saopštenju, zatražila od premijera Đukanovića da od krivičnog gonjenja zaštiti njena dva pripadnika, koje tužilaštvo sumnjiči da su odgovorni za nestanak dokaza i da su u policijskim redovima stvorili kriminalnu organizaciju. Jednog od njih, inspektora Nikolu Terzića, istražni sudija sinoć je pustio da se brani sa slobode, dok Daliboru Medojeviću, direktoru odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, još teče pritvor koje je naložilo tužilaštvo. Koliko ključanje između policije i tužilaštva i njihovo do kraja narušeno povjerenje, podriva temelje pravne države i umanjuje šanse za efikasnu borbu protiv korupcije i kriminala?

Dragan Šoć, advokat i bivši ministar pravde kaže:

“Nema nikakve dileme da će to oslabiti borbu protiv kriminala, jer su to dvije institucije koje su osnovane u svrhu da se bore protiv kriminala i korupcije u svim njihovim oblicima. Prema tome, nije pitanje da li slabe nego je samo pitanje u kojoj mjeri će to biti u Crnoj Gori izraženo i ima li načina da se tome stane na put.“

Stati na put, prema mišljenju Snežane Jonice iz opozicione SNP, koja je zamjenica predsjednika parlamentarnog Odbora za pravosuđe i politički sistem, znači natjerati institucije da striktno rade svoj posao koje ima je propisao Ustav i nadležni zakoni.

“Mi danas imamo situaciju da policija pokazuje da u njenom menadžmentu postoji ili ogromno nepoznavanje Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o specijalnom tužilaštvu, kao osnovnih zakona po kojima treba da postupaju. Samim tim što direktor policije traži zaštitu od tužioca, priča o potencijalnoj smjeni tužioca ako se pokaže da nije u pravu a odlično se zna da postoje sudske instance, da nakon što tužilac odradi svoj posao onda sud radi svoj posao, i da u okviru sudskog postupka takođe postoje više instance ukoliko postoje greške.“

Podsjetimo, nakon što je direktor Uprave policije Slavko Stojanović uputio pismo Vladi da policiju zaštiti od Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, žestoko je reagovala opozicija i dio nevladinog sektora, koji u tome vide opasan presedan koji liči na neku vrstu „puzajućeg puča“. Umjesto policijsko-tužilačkog obračuna oni su pozvali na rat protiv kriminalaca u Crnoj Gori i na hitnu smjenu Stojanovića. U međuvremenu iz Vlade se tim povodom nijesu oglašavali, dok mediji podsjećaju na posljednu izjavu njenog potpredsjednika i vd ministra unutrašnjih poslova Duška Markovića, kako Stojanović uživa njegovo puno povjerenje. Svi pogledi stoga su upereni u samog premijera Đukanovića.

Zoran Vujičić
Zoran Vujičić

Zoran Vujičić koordinator na programu vladavine prava iz Građanske alijanse kaže:

“Ovo je izuzetno opasna situacija gdje dva vitalna državna organa dolaze u sukob, odnosno u ovom slučaju policija koja pokušava da preuzima ingerencije drugih institucija, što ne bi smjelo da se dešava. Da bi se stavila tačka i izašlo iz ove situacije, prije svega mora da premijer inicira smjenu direktora Uprave policije.“

I Dragan Šoć poručuje da je na potezu Vlada, koja mora da obezbijedi efikasnost i funkcionalnost sistema Uprave.

“Ko bi drugo jer oni tj. vlada bira direktora, vlada ga i razrješava, pa da vidi: Ako je problem direktor, ako nije samo direktor već su problem ljudi, ako postoji neka moć koja sprječava to, onda ona mora da se identifikuje i da se eliminiše. Znači sve što nije dio sistema i sve što ne funkcioniše lojalno sistemu, bez obzira na personalna razmišljanja, mora biti uklonjeno iz sistema. To je prosta logika. Svaka država tako funkcioniše ili ne funkcioniše.“

Odgovor na tu dilemu možda ćemo saznati već u četvrtak kada zasjeda Đukanovićev kabinet i kada bi prema riječima Snežane Jonice premijer trebalo da odgovori na pitanje.

“Da li je on bio taj koji je dao povod Slavku Stojanoviću da mu se obrati da se miješa u posao tužilaštva ili nije.“

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

XS
SM
MD
LG