Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinje suđenje Demjanjuku za nacističke zločine


Ivan Demjanjuk, Identifikaciona karta za "čuvara" u koncentracionom logoru
Da zločin ne zastarijava pokazuje današnji početak suđenja Džonu Demjanjuku optuženom za saučesništvo u više od 27 hiljada ubistava Jevreja tokom II svjetskog rata u logoru smrti Sobibor u Poljskoj.

Istraga ovih zločina nastavlja se, a suđenje Demjanjuku prema očekivanjima trebalo bi da se okonča u maju naredne godine, a ako bude osuđen, čeka ga kazna od 15 godina zatvora .

Penzionisani američki automehaničar Džon Demjanjuk, rođen u Kijevu, koji se u sudnici u Minhenu pojavljuje u invalidskim kolicima negira optužbe suda koje ga terete da je radeći kao stražar u nacističkom logoru u tada okupiranoj Poljskoj učestvovao u ubistvu blizu 28 .000 Jevreja.

Odbacujući optužbe Demjanjuk tvrdi da je služio u drugim logorima ali da nije bio u Sobiboru. Takođe tvrdi da je zaparvo on žrtva, ratni zarobljenik od strane sovjetskih snaga.

Predviđeno je da suđenje, tokom kojeg bi trebalo da bude saslušano 20 svedoka, sa prekidima traje 35 dana, sve do maja 2010. godine i ne očekuje se da bi presuda mogla da bude izrečena pre tog roka.

Državni tužilac Barbara Stokinger novinarima je ispred suda danas rekla:

“Trideset pet dana je predviđeno za ovo suđenje. Problem je što ćemo u sudnici moći da provedemo samo 90 minuta dva puta na dan. Mnogo svjedoka će biti saslušano, i ima još puno toga da iznesemo, tako da zbog toga očekujemo da suđenje traje do maja naredne godine. Još uvjek ne možemo reći hoće li ili ne to biti dovoljno vremena.”

SUĐENJE ĆE TEĆI SPORO


Barabara Stokinger je navela da su svjesni izazova koji su pred njima.
Demjanjuk na suđenju

“Kancelarija državnog tužioca u Minhenu je svjesna da ovo neće biti lako suđenje, između ostalog i zato što optuženi ima 89 godina , a i neki od svjedoka koje ćemo čuti takođe su u poodmaklim godinama.Ali iamo mnogo dokaznog matrijala, tako da i pored toga što će suđenje teći sporije nego obično vjerujemo da ćemo dokazati zločin za koji je optužen,” izjavila je ona.

Moguća kazna je 15 godina zatvora.

Ovo je drugo suđenje Demjanjuku. Još 1988. godine u Iraelu je izveden pred sud, a u procesu koji je trajao 17 meseci, petoro bivših logoraša iz koncentracionog logora Treblinka u optuženom je prepoznalo čuvara logora koga su zvali "Ivan Strašni".

Pošto Demjanjukov identitet nije mogao da bude nedvosmisleno utvrđen, izraelski vrhovni sud mu je posle duge revizije 1993. ukinuo izrečenu smrtnu presudu, a on je od tada ponovo živeo u SAD.2004. godine oduzeto mu je američko državljanstvo, što je bio faktor koji je olakšao njegovo protjerivanje u Njemačku posle podizanja optužnice jer je mogla da se izbjegne složena procedura izručenja.

Suđenje u Minhenu prati preko 200 novinara i porodice 20 Jevreja iz više zemalja sveta koji su se pridružili tužbi.

Štefan Šineman advokat Tomasa Blata koji se priključio tužbi pojasnio je motive čina njegovog klijenta.

“Gospodin Blat ovo ne radi iz želje za osvetom ili da mu se nešto nadoknadi.Gospodin Blat zapravo misli da je nakon ovoliko vremna kasno za kaznu. Njemu zapravo nije stalo za sudbinu Demjanjuka. Njemu je zapravo važno da se sazna za Sobibor, koji je do sada samo sporadično spominjan u javnosti.Ovo danas je prilika tokom koje mogu da opišu jeziva ubistva koja su se događala u tom koncentracionom logoru prije 66 godina.”


Porodice ipak vjeruju da je ovo posljednja šansa za pravdu. Kurt Gutman, čija je majka pronđena mrtva u kampu 1943. godine.

“Ja ću prvi put imatu šansu da pomognem privođnju pravde jednog od glavnih učesnika u ubistvu moje majke i mog starijeg brata.“

Demjanjuk je jedan od posljednjih zločinaca iz II svjetskog rata, navode agencije.

Njemačka centrala i dalje traga za nacističkim ljekarom Albertom Hajmom poznatom kao Dr.Smrt , koji je poslije Alojza Brunera, najbližeg Ajhmanovog saradnika, na drugom mjestu liste najtraženijih nacističkih zločinaca.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG