Dostupni linkovi

Završeno suđenje zapovjednicima OVK, suci na vijećanju


Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pred Haškim tribunalom
Ramuš Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj pred Haškim tribunalom
Nakon tri dana na Haškom sudu je okončano izvođenje završnih riječi u slučaju protiv bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Timovi obrane zatražili su oslobađanje svojih klijenata, a tužiteljstvo za svakog po 20 godina zatvora – zbog zločina nad civilima srpske, romske i albanske nacionalnosti u logoru Jablanica.

Branitelji su odbacili optužbe tvrdeći da su inkriminirajući iskazi svjedoka tužiteljstva bili lažni, a dokazi nepouzdani.

„Netko se ne može osuditi na temelju reputacije o ozloglašenosti te glasina o uživanju u nasilju“, izjavio je Balajev branitelj Gregory Guy Smith podsjećajući na svjedoke tužiteljstva, tvrdeći da imaju mentalne probleme ili da ne govore istinu.

Poput zaštićenog svjedoka pod pseudonimom 75 koji je opisao zatočenje svog brata u logoru Jablanica te zlostavljanje koje je preživio u nazočnosti poručnika OVK Balaja.

Svjedoka 75 branitelj Guy-Smith je opisao kao dokazanog lažljivca.
branitelj Gregory Guy Smith
branitelj Gregory Guy Smith

„Lagao je o svom bratu. Poslužio se smrću svoga brata kako bi podnio lažni zahtjev za azil. Koristio se mrtvim tijelom svoga brata kako bi postigao što hoće. I sada se od vas očekuje da njemu vjerujete. On je rekao da je vidio Idriza Balaja u Jablanici. Optužba nije pokušala to potkrijepiti. Njegova majka nije potkrijepila tu identifikaciju. A ona je bila tamo s njime“, naveo je branitelj.

Podsjetimo, obrana ni tijekom prvog, kao ni ponovljenog suđenja nije izvodila svoje svjedoke već se usredotočila na obaranje dokaza tužiteljstva. I sami suci su primjetili kako je suđenje obilježilo zastrašivanje svjedoka tužiteljstva, a obrana je ustvrdila kako oni koji su dali iskaz o zlostavljanju i ubijanju civila od strane pripadnika OVK – nisu to učinili iz hrabrosti i zbog pravde, već samo zbog svoje koristi, poput spomenutog ostvarivanja emigrantskih prava.

„Već ovisno o tome što su smatrali da je njima u interesu. Takve stvari je onda nemoguće oboriti na suđenju. To je recept za katastrofu. I mi tvrdimo da se upravo takvo nešto dogodilo ovdje“, optužio je Guy Smith.

Branitelji su tijekom završnih riječi podsjećali na okolnosti rata na Kosovu 1998.godine odbacujući zapovjednu odgovornost njihovih klijenata za ono što se događalo u njihovog zoni odgovornosti - Dukađin. Brahimajev branitelj Richard Harvey porekao je kako je njegov branjenik bio zapovjednik logora Jablanica kao i da je postojao sistematski zločinački plan za postupanje sa civilima za koje se sumnja da su politički protivnici.

„I u ovoj situaciji, ratnoj situaciji gdje vlada opća zbrka, jednostavno nisu znali tko upravlja Jablanicom“, izjavio je Harvey podsjećajući kako su majka i baka Brahimaja ubijene na svirepi način, odnosno raskomadane, kada su srpske snage upale u Jablanicu u kolovozu 1998.godine.

Tužitelj Paul Rogers na kraju je replicirao završne riječi obrane ustvrdivši da nema sumnje da je logor Jablanica bio pod zapovjedništvom optuženih te kako je Haradinaj, kao zapovjednik OVK na tom području, bio svjestan zlostavljanja koje se tamo događalo i sprovodilo od strane njemu podređenih.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00
Direktan link

Prvostupanjski proces se okončao, a suci pod predsjedanjem Južnoafrikanca Bakonea Justice Molotoa, povukli su se kako bi donijeli presudu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG