Dostupni linkovi

Suđenje u slučaju zlostavljane Bettine postaje pravna farsa


Fotografija Bettine Siegner
Fotografija Bettine Siegner
Početak suđenja protiv Slavojke i Milenka Marinković koji su godinama zlostavljali Bettinu Siegner pretvorio se u pravnu farsu od koje odvjetnik obrane Faruk Balijagić pokušava napraviti medijsku senzaciju. On je na prvom ročištu optužio Milorada Dodika da je povezan sa cijelim slučajem, a sada, nakon drugog ročišta, optužuje njemačko veleposlanstvo u BiH da vrši pritisak na pravosuđe. Osim toga, između obitelji Marinković i Seada Makalića, koji je prijavio cijeli slučaj, vladaju napeti odnosi koji su eskalirali tučom između Bettinine majke Kristine i Maide Vildić, glavne svjedokinje tužiteljstva.

Bettina Siegner, 19-ogodišnja djevojka osam godina je bila žrtva obiteljskog nasilja. Njezina majka Kristina udala se za Milenka Marinkovića u Karavlase kod Kalesije i tako postala njegovom drugom ženom. Bettina je od tada do prije par mejseci u obitelji Marinković živjela kao ropkinja. Radila je sve teške fizičke poslove, bila izgladnjivana, a prema riječima svjedoka jela je samo onu hranu koju bi nosila psima i svinjama.

Kod Marinkovića je godinama radila Maida Vildić, godinama je znala za Bettininu sudbinu i odlučila, uz Seada Makalića, sve prijaviti policiji. Danas je govorila i za RSE.

„Viđala sam - ne daju joj da jede. Udaraju je, lome je. Ne da je udaraju nego lome - to je vidno, curicu. Ja sam bila doli kod njih, radila čitavo vrijeme. Išla sam kod njih i u Austriju. I za ovu drugu što su je tamo našli u Austriji. Ja sam rekla za nju, niko nije ni znao. Ja sam nju vidjela kako je došla u Karavlahe. Došla je sa devet, deset godina. I svaki dan sam je viđala, i svaki dan sve je gora bila“, priča ona.

Sead Makalić sve je prijavio policiji u Kalesiji početkom svibnja ove godine. Novinarima je Makalić ispričao da mu Marinkovići stalno prijete, ali da od svjedočenja neće odustati.
Makalić drži portret djevojke koja je držana u ropstvu najmanje osam godina
Makalić drži portret djevojke koja je držana u ropstvu najmanje osam godina

„Ovo se znalo i prije, tačno je to tako, ali očekivalo se neće li se komšija popraviti. Pa prije tri dana ja njemu vičem:’ De, bolan, hajde nek sve što radiš, ali podaj joj samo da jede.’ Ali je on rekao da neće. Svega mi na svijetu, ako slažem. ako nije tako... Ja sam sa njim sarađivao dobro i nemam ništa protiv njega i danas. I što nije prije vlast ovo napravila, što ću ja da pravim? Znali su i oni za to. Ma ja stojim, idem javno đe god treba. Oni meni prijete, oni meni poruke stalno šalju, prijete mi telefonima. Ali evo mene, ja sam tu, nek me jedu. Ali ja idem da se istina samo kaže“, priča Makalić.

Svi zaboravili na žrtvu

U utorak je trebao biti održan glavni pretres protiv Milenka i Slavojke Marinković pred Općinskim sudom u Kalesiji, ali je odgođen jer je obrana optuženih negodovala zbog izuzeća javnosti. Također, odvjetnik Balijagić od cijelog slučaja pokušava napraviti medijski spektakl. Na prvom suđenju održanom prije mjesec dana optužio je Milorada Dodika da provodi rusku politiku čija je namjera, kaže Balijagić, da se etnički očiste prostori u Federaciji kako bi u danom trenutku Dodik mogao odvojiti Republiku Srpsku kao kompenzaciju za Kosovo. Nakon odgode u utorak, okrivio je njemačko veleposlanstvo da vrši pritisak na pravosuđe.

„Zatražio sam izuzeće uređujuće sutkinje i delegiranje nekog drugog suda sa područja FBiH koji neće imati neprincipijelne pritiske Bundes naheten dinsta, oličenog u njemačkom diplomatskom koru“, rekao je.

Jedna od Bettininih sestara, koja je također udana za jednog od članova obitelji Marinković, došla je iz Njemačke kako bi vidjela sestru, ali policija to nije dozvolila ni njoj niti njezinoj majci, koja je godinama gledala zlostavljanje svoje kćerke. Izrevoltirana Kristina fizički je napala Maidu Vildić, a Bettinina sestra preko policije pokušala doći do sestre.

Bettina Siegner, čija sudbina je postala poznata cijeloj svjetskoj javnosti, zadugo neće dočekati iznošenje iskaza jer je pravni slučaj prerastao samo u medijski. Novinar Televizije Bosne i Hercegovine Marko Divković kaže da u državi s ovakvim političkim uređenjem i u sudskoj praksi je sve dozvoljeno.

„Kako se događa gore u našem parlamentu, kako funkcioniše vlast, šta očekivati od jednog sudskog spora koji prijeti da se pretvori u političku farsu? Evo već smo čuli, jedni druge optužuju ko je kome dao novac, za šta, svi su doveli svoje navijače. Svi su zaboravili zapravo glavno: tu nesretnu djevojčicu - žrtvu“, ističe Divković.

Marinkovići se nakon ovog slučaja nikada nisu povukli. Na suđenje u utorak došli su i veliku medijsku pozornost promatrali iz obližnjeg kafića. Čak su nekim novinarima čitali lekcije jesu li dobro ili loše pisali o cijelom slučaju. Novinare nisu izbjegavali. Kažu da Bettinu nisu zlostavljali, već da im je sve smješteno samo zato jer su srpske nacionalnosti.
XS
SM
MD
LG