Dostupni linkovi

Javnost šokirana zbog slučaja djevojke držane u ropstvu


Makalić drži portret djevojke koja je držana u ropstvu najmanje osam godina
Nezapamćeni slučaj dugogodišnjeg zlostavljanja djevojke u kalesijskom naselju Gojčin uzdrmao je bosanskohercegovačku, pa i inostranu javnost. Djevojka koja je fizički i psihički zlostavljana bila je žrtva ropstva.

Karla ili Bedina - kako je naziva majka, bez dokumenata i prava da se slobodno kreće, radila je teške fizičke poslove, spavala u štali, bila izgladnjivana i ponižavana najmanje osam godina. Nakon što su stanovnici tog naselja javili policiji, djevojka je smještena u sigurnu kuću, gdje je otvoreno progovorila o onome što je preživjela.

Sudeći prema izjavama svjedoka, devetnaestogodišnja djevojka, njemačka državljanka, bila je žrtva terora porodice u koju je smjestila njena majka Kristina Siger. Nakon akcije policijske uprave Kalesija, lišeni su slobode njeni staratelji, bračni par Slavojka i Milenko Marinković. Protiv njih pokrenuta je istraga i određen im je jednomjesečni pritvor.

Djevojka je o dugogodišnjem ropstvu progovorila u sigurnoj kući u koju je smještena nakon spašavanja.

„Radi se o njemačkoj državljanki koja je došla u BiH sa 11 godina. U samoj prijavi bilo je navedeno da je bilo i seksualnog zlostavljanja, međutim do sada nismo došli do tih podataka, nego se radi o izgladnjivanju, fizičkom zlostavljanju, nanošenju tjelesnih povreda i vrlo nehumanim uslovima u kojima je živjela bez slobode kretanja, bez bilo kakve dokumentacije“, kazala je tužiteljica Tužilaštva Tuzlanskog kantona Gordana Tadić.

Policija je reagovala nakon što je stanovnik tog naselja Sead Makalić dostavio fotografiju na kojoj se jasno vide posljedice zlostavljanja. I ranije je Makalić svjedočio o zlostavljanju, ali kad je policija došla, djevojka nije bila kod kuće. Makalić kaže da su je skrivali.

„Vidio sam kad su je upregli u kola kad rođak Milenkov i Milenko voze ona kola konjska. Ham joj stavili, kao da je ona konj. Na kraju sam ja riješio nešto učiniti. Rekao mi jedan policajac:’Otiđi i slikaj je.’ Otišao sam i slikao je. Imao sam fotografiju za dokaz. Onda je pristupila kalesijska policija“, priča on.

Portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović kaže:

„Odmah nakon toga policija je o tome obavijestila Tužilaštvo. Reagiralo se odmah. Formiran je jedan policijski tim. Srećom, u blizini tog imanja, u jednoj obližnjoj šumi su pronašli djevojku, koja je tada bila dezorijentirana, preplašena, na njoj su vidne bile različite ozljede. U tom momentu najvažnije je bilo pobrinuti se za sigurnost djevojke. To je urađeno odmah. Djevojka je na sigurnoj lokaciji i sada je u puno boljem stanju nego kada je pronađena.“

Zbog prijave policiji, svjedok Sead Makalić dobio je i prijetnje.

„Sad je počela prijetnja da će mi kidnapovati dijete. Mišo, Milenkov brat, poslao je tobože 50.000 eura da mi dijete ... Nedobog samo da se to desi“, priča Makalić.

Moguća optužba i za bigamiju

Porodica Karlinih staratelja, pa i njena majka negiraju tvrdnje o zlostavljanju. Za sada je njena majka saslušana u svojstvu svjedoka. Oduzeti su joj dokumenti i predata je u nadležnost Službe za strance BiH. Ona ne smije napustiti zemlju dok se slučaj ne okonča. Sanja Škuletić iz Službe za strance kaže da bi Milenko Marinković mogao odgovorati i zbog bigamije.

„Služba za poslove sa strancima došla je u posjed vjenčanog lista majke djevojke koja je bila zatočena u Kalesiji i gospodina Milenka, međutim taj vjenačni list je trenutno u fazi provjere, a prema onome što se navodi u njemu, brak je sklopljen u Zvorniku.
Ukoliko se potvrdi vjerodstojnost ovog vjenčanog lista, tu onda ide i optužba za bigamiju“,
navodi Škuletić.

O ovom slučaju obaviješteni su Tužilištvo BiH, kao i Državna agencija za istrage i zaštitu, koja je uključena u istragu. Kako se zlostavljanje dešavalo najmanje osam godina, postavlja se pitanje kako se ranije nije saznalo o tome.

„Radi se o zatvorenoj zajednici. Moglo se ući, ali ipak je to jedan prilično zatvorena zajednica“, ocjenjuje tužiteljica Gordana Tadić.

Ako se podigne optužnica i dokaže krivica, prema Krivičnom zakonu, Slavojka i Milenko Marinković mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu od dvije do osam godina.

„Tužilac je u ovom predmetu izdao sve potrebne naredbe za potrebna vještačenja i za potrebne istražne radnje koje treba poduzeti i naloge za određene provjere koje se trebaju završiti. U narednom periodu, a ide se korak po korak, djevojka će biti psihološki vještačena, obavljeni su tjelesni pregledi i sve druge medicinske pretrage koje su bile potrebne. Ona će biti vještačena od strane vještaka sudske medicine, odnosno povrede koje je ona imala po cijelom tijelu biće predmet vještačenja“, navodi Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Nakon iskustava u printanim i elektronskim medijima, uključujući BH Radio 1, u maju 2007. pridružila se ekipi RSE, gdje obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG