Dostupni linkovi

Neophodna jača saradnja Vijeća ministara, Suda i Tužilaštva


Još uvijek nije poznato koliko će stranih sudija i tužilaca raditi u Sudu i Tužilaštvu BiH
Još uvijek nije poznato koliko će stranih sudija i tužilaca raditi u Sudu i Tužilaštvu BiH
Još uvijek nije poznato koliko će stranih sudija i tužilaca raditi u Sudu i Tužilaštvu BiH , nakon posljednje odluke visokog predstvnika Valentina Inzka o produženju njihovog mandata za još tri godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, te predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin razgovarali su danas o jačanju ovih državnih institucija.

Između Vijeća ministara, Suda i Tužilaštva BiH neophodna je jača saradnja u narednom periodu, dogovor je čelnih ljudi ovih ovih državnih institucija.

Situacija više nije ista nakon odluke visokog predstavnika o produženja mandata stranim sudijama i tužiocima, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Špirić. To podrazumijeva, prije svega, pojačan angažman države.

„Barem da se obezbijede budžetska sredstva za razvoj pravosudnog sistema i tužilaštva u smislu prijema novih ljudi. U nacrta budžeta za Sud su sredstva povećana za 16 posto, a za Tužilaštvo tri posto.“

Predsjednica Suda BiH Kreso naglasila je da se domaće institucije moraju jačati, zamjerajući bh. političarima da bez nijihove podrške to nije moguće. Kreso nije mogla reći koliko će stranih sudija i tužilaca ostati da radi u narednom trogodišnjem periodu:

„Ne mogu vam još reći jer je u toku izrada plana koji ćemo najprije predočiti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i donatorima. Taj plan podrazumijeva u svakom slučaju jačanje domaćih kadrova.“


Glavni tužilac Barašin kazao je da će Tužilaštvo BiH u 2010. godini, uz podršku Vijeća ministara i međunarodnih donatora, doživjeti određenu transformaciju, ali i da će postići bolje rezultate.
XS
SM
MD
LG