Dostupni linkovi

Inzko produžio mandat sudijama i tužiocima, RS traži referendum


Sudije i tužioci ostaju
Sudije i tužioci ostaju
Viski predstavnik u BIH Valentin Incko donio je danas odluku kojom će međunarodnim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine Suda i Tužilaštva BIH mandat biti produžen na još tri godine.

Vlada Republike Srpske, koja se protivila ostanku stranih sudija i tužioca, je odbacila Inzkovu odluku a od Narodne skupštine RS zatražila raspisivanje referenduma o Inzkovoj odluci.

Sudije i tužioci koji rade na slučajevima organiziranog kriminala i korupcije biće pozvani da ostanu u BiH, ali će njihova uloga biti savjetodavna, saopštio je Incko na konferenciji za novinare.

Obrazlažući odluku o produžetku mandata stranim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine, visoki predstavnik u BIH Valentin Incko kazao je da bi njihov odlazak imao dalekosežne posljedice po bh. pravosuđe.

Sa ovom ocjenom slažu se i ambasadori država članica Vijeća za implementaciju mira, koji su jednoglasno podržali odluku visokog predstavnika.

Vijeće je reklo da je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju jasno izrazio mišljenje da je prisustvo stranih sudija i tužilaca od suštinskog značaja, kako bi BIH ispoštovala obaveze prema tribunalu u Hagu.

Incko je kazao kako nije mogao dozvoliti situaciju u kojoj bi svjedoci u procesima ratnih zločina morali opet prolaziti kroz svoja bolna svjedočenja:

"Ja jednostavno nisam mogao dozvoliti situaciju u kojoj bi žena koja je bila silovana morala ponovo preživjeti to iskustvo u sudnici. Međutim, to ne sprječava domaće institucije da ispune svoju obavezu da odmah počnu planirati kako da same osiguraju budžet i osoblje, kako bi osigurale tranziciju sa međunarodnog na striktno domaće osoblje."

MEĐUNARODNA OBAVEZA

Kada je riječ o manadatu stranih tužilaca i sudija u Odjelu za organizovani kriminal i korupciju, Incko je rekao da će oni biti pozvani da ostanu u BIH, ali će njihova uloga biti savjetodavna.

"Smatram da treba da dopustim ovoj zemlji i njenim institucijama da ovdje preuzmu punu odgovornost. Domaći stručnjaci su ozbiljni i sposobni ljudi oni mogu urtaditi sve što i međunarodni stručnjaci, u nekim slučajevima to mogu uraditi i mnogo bolje. Međunarodna zajednica će nastaviti da pomaže ove institucije, međutim bez korištenja ovlasti."

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je njegova Vlada tražila od Skupštine da raspiše referendum o podršci za neprihvatanje Inzkove odluke:

"Narodna Skupština će za tu podršku tražiti izjašnjavanje naroda na referendumu," rekao je Dodik.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Čarls Ingliš kazao je da odluka o ostanku stranih sudija i tužilaca u Odjelu za ratne zločine od velikog značaja za BIH:

"Procesuiranje ratnih zločina je posebna međunarodna obaveza BiH. Podržavamo odluku visokog predstavnika u tom smislu. Mi kao i druge članice Vijeća za implementaciju mira ostajemo i dalje veoma zabrinuti što se tiče korupcije organizovanog kriminala i terorizma u BIH. Međutim vjerujemo organima BIH da će preuzeti odgovornosti i to trebaju uraditi i imaće punu podršku međunarodne zajednice."

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko kazao je da Rusija i dalje vjeruje da izvršne ovlasti visokog predstavnika nisu dobra i produktivna praksa. Međutim i Rusija je dala podršku ostanku međunarodnih sudije i tužilaca u odjelu za ratne zločine

"Imajući u vidu da su ovi predmeti vrlo osjetljivi Rusija se nije protivila ovakvoj odluci. Imali smo u vidu da su ratni zločini i dio dejtonskog mandata visokog predstavnika, kao i da su dio nekih odluka vijeća sigurnosti UN-a. Sugerirao sam gospodinu Incku da mandat produži samo na godinu dana, međutim većina je bila za produženje od tri godine."

U Republici Srpskoj su prijetili referendumom u slučaju nametanja produženja mandata stranim sudijama i tužiocima.

Premijer RS Milorad Dodik je na vanrednoj konferenciju za novinare kazao kako je Vlada tog entiteta odbacila sve odluke visokog predstavnika.

„Narodna skupština će za tu podršku zatražiti izjašnjavanje naroda na referendumu po ovom pitanju, i to je dio naših zaključaka. Dakle, mi predlažemo da Narodna skupština na posebnoj sjednici razmotri ponovo ovo pitanje i da potvrdi raniju svoju odluku o ličnom izjašnjavanju kako bi se narod u RS izjasnio da li je spreman da pravno nasilje koje vrši visoki predstavnik prihvata u budućnosti - da da odgovor na to pitanje.“

A u izjavi za RSE predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da je "razočaran takvim stavom".

"I nije to samo stav Inzka, nego to je stav cijelog Upravnog odbora za implementaciju mira, osim Turske, ali nisam iznenađen ovakvom odlukom. Očito se podleglo ucjenama iz RS. Na ovaj način ne samo da je ugrožen rad Suda BiH i Tužilaštva nego će se negativno odraziti na vladavinu prava i borbu protiv kriminala“, smatra Tihić.
XS
SM
MD
LG