Dostupni linkovi

Logoraši RS nezadovoljni BiH sudovima


Udruženje logoraša RS, nezadovoljno brzinom kojom se u Sudu BiH procesuiraju ratni zločini nad Srbima, prekinulo je saradnju s tim sudom. Sporne su predmete predali Okružnom sudu za ratne zločine u Beogradu. U Sudu BiH kažu kako imaju zaprimljene predmete, za neke od njih su podignute optužnice, a ostali su u istražnoj fazi.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešic kaže kako su mnogi od tih predmeta dostavljeni kasno, jer sudovi u RS nisu revnosno radili svoj posao. Iz Udruženja logoraša priznaju da sudovi u RS godinama nisu htjeli sarađivati sa Haškim tribunalom, a kasnije ni sa Sudom BiH, no ipak više vjeruju srbijanskom pravosuđu.

Savez logoraša RS predao je Specijalnom tužilaštvu Srbije 860 predmeta protiv više od 7.000 Bošnjaka i Hrvata zbog zločina počinjenih nad pripadnicima srpskog naroda u ratu u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže kako u Sudu BiH postoje opstrukcije u procesuiranju zložina nad Srbima, zbog čega je Savez prekinuo svaku saradnju sa ovom institucijom:

„Tri stotine predmeta koji su 2004. godine vraćeni u Sud i Tužilaštvo BiH pod oznakama A, B i C, nažalost, evo 2010. godina, a po tim predmetima nije učinjeno ništa. 2006. godine šest puta smo se sastali sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH gospodinom Jurčevićem i njegovim zamjenikom Švendimenom i dostavili im tada oko još 86 predmeta, gdje je i 13 krajiških opština, i do dan-danas nismo dobili nikakav odgovor od Tužilaštva, niti Suda BiH i zato prekidamo svu komunikaciju.“

Portparol Tužilaštva odjela za ratne zločine Suda BiH Boris Grbešić potvrdio je za naš radio da su pomenuti predmeti u istražnoj fazi, a da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice za one predmete u kojima je istraga završena i utvrđeno da su zločini počinjeni:

„Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu koja se odnosi na stradanje srpskih žrtava u širem području Zvornika. To je predmet Bijelić i Hodžić. I radimo na mnogim predmetima koji se odnose na ratne zločine kako u regiji Podrinja, tako i u drugim dijelovima BiH gdje su žrtve srpske nacionalnosti.“

Dukić tvrdi da su i u Haškom tribunalu postojale opstrukcije u procesuiranju predmeta koji se odnose na zločine nad Srbima, te navodi slučaj Nasera Orića:

„Znamo da je Naser Orić bio optužen, ali Naser Orić je, po nama, proglašen narodnim herojem od strane Međunarodnog suda u Hagu i zato Srbi nemaju povjerenje u državu BiH upravo iz tih razloga.“

GREŠKE VLASTI RS

Podsjećamo, Haški tribunal osudio je Nasera Orića na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici. Sudsko vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Orića po svim ostalim tačkama optužnice, uključujući komandnu odgovornost za ubistva i maltretiranje srpskih zatvorenika u septembru i oktobru 1992.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić kaže da sud BiH radi i na predmetima koji se odnose na područje oko Srebrenice. Grubešić napominje da je Sud BiH počeo sa radom 2005. godine, da tužilaštva RS, koja su prikupljala podatke o počinjenim zločinima, nisu odmah po odluci Haškog tribunala koji će predmet preuzeti domaći sudovi dostavila dokumente Sudu BiH jer nisu htjeli sarađivati:

„Tužiteljstvo BiH, što je javnosti malo poznato, čak podiglo više optužnica za stradanje žrtava srpske nacionalnosti od nekih entitetskih tužiteljstava, naročito tužiteljstava u RS. Dakle, ne može se nikako govoriti o nekom neradu. Također potcrtavam - Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine konkretno postoje od 2005. godine, i mi možemo prezentirati i objašnjavati naše rezultate rada za ove četiri godine. A o tome gdje su prdmeti bili od 1993., 1994, pa do 2005. godine, dakle deset i više godina, i zašto nisu završeni, trebate postaviti pitanje institucijama kod kojh su ti predmeti bili u radu prije nego što su proslijeđeni nama u rad.“

Da postoji odgovornost sudova iz RS što neki zločini nad Srbima još nisu procesuirani, potvrđuje i Dukić i kaže da je ovaj Savez, između ostalog, i zbog te činjenice odlučio pravdu potražiti na sudu u Beogradu:

„To su, prije svega, greške vlasti RS koje nisu željele da sarađuju sa Međunarodnim sudom u Hagu smatrajući ga ništavnim sudom - i kad je počeo proces po pitanju zločina koji je počinjen nad Srbima, naravno da je bilo kasno, jer svi predmeti su bili već prema Međunarodnom sudu u Hagu što se tiče zločina koje su počinili Srbi.“

Prema Rimskom sporazumu Haški trubunal proslijeđuje predmeta domaćim sudovima u zemljama u zemlji u kojoj je zločin počinjen. Srbija je ovo pravilo prekršila do sada nekoliko puta, te se Dukić nada da će pravilo prekršiti i u slučaju tužbi za zločine nad Srbima, barem u slučaju srebreničkih sela.



Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Godina izgubljenog povjerenja u sudstvo

Da li će 2010 doneti pravdu?

Držanje pred sudom znači kooperativnost?

Nastavak procesa

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)
XS
SM
MD
LG