Dostupni linkovi

Evropski sud potvrdio presudu protiv Hrvatske u slučaju Madine Hussiny


Hrvatski graničar na pruzi u blizini Tovarnika
Hrvatski graničar na pruzi u blizini Tovarnika

Zahtev Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja porodice nastradale devojčice Madine Husini odbilo je Visoko veće Evropskog suda za ljudska prava čime je presuda konačna, saopštila je nevladina organizacija Centar za mirovne studije u utorak, 5. aprila.

Prema presudi, Hrvatska je u slučaju smrti šestogodiišnje avganistanske devojčice prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući pravo na život i zabranu nečovečnog i ponižavajućeg postupanja.

Kako navodi N1 Hrvatska, suci u Veću Evropskog suda za ljudska prava doneli su odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, među kojima i sutkinja Ksenija Turković.

Sud je, između ostalog, zaključio da hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Ovom odlukom potvrđena je presuda da je Hrvatska povredila pravo na život avganistanske devojčice, nečovečno postupala prema deci držeći ih u detenciji, celu obitelj protivzakonito lišila slobode, a deo obitelji kolektivno proterala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup advokatima.

Prva presuda Evropskog suda za ljudska prava je objavljena u novembru 2021. godine, nakon čega je Centar za mirovne studije tražio od premijera Hrvatske da smeni kompletan vrh Ministarstva unutrašnjih poslova, do čega nije došlo.

Šestogodišnja Madina izgubila je život 2017. godine nakon što je hrvatska policija uskratila zahtev za azilom celoj porodici i uputila ih da po pruzi u noći krenu iz Hrvatske prema Srbiji.

XS
SM
MD
LG