Dostupni linkovi

Hrvatska odgovorna za smrt male Afganistanke, aktivisti traže smjene u policiji


Aktivisti za ljudska prava angažirani na zaštiti izbjeglica 19 novembra 2021. traže smjenu kompletnog vrha MUP
Aktivisti za ljudska prava angažirani na zaštiti izbjeglica 19 novembra 2021. traže smjenu kompletnog vrha MUP

Aktivisti za ljudska prava angažirani na zaštiti izbjeglica zatražili su na konferenciji za novinare pred hrvatskom Vladom da premijer Andrej Plenković smijeni kompletan vrh Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Zahtjev je uslijedio jer je Europski sud za ljudska prava Hrvatsku proglasio odgovornom za smrt šestogodišnje Afganistanke na granici sa Srbijom 2017. godine.

Nevladine udruge angažirane na zaštiti iregularnih migranata zatražile su da premijer po političkoj i po zapovjednoj odgovornosti smijeni kompletnu liniju zapovijedanja u policiji, od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića do načelnika Uprave za granice Davora Ničena, a da se odgovorne i kazneno sankcionira.

„Da je policija poštivala ljudska prava, da je postupala po zakonu, da je omogućila pristup azilu, danas bi Madina imala 10 godina. Išla bi u osnovnu školu sa svojim vršnjacima, pisala zadaće i učila tablicu množenja. Policija je ovim činom skratila jedan život i prekinula jedno djetinjstvo. Zato oni koji stoje iza ovih politika i naredbi moraju odgovarati,“ poručila je aktivistica Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Mogućnost očitovanja Hrvatske o presudi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako ne razmišlja o ostavci.

„Sigurno da ne namjeravam dati ostavku, zbog toga jer mi tek iščitavamo tekst presude. Tu ima dosta toga što treba dobro iščitati“, kaže Božinović.

On je najavio mogućnost da se Hrvatska u zadanom roku od tri mjeseca očituje o navodima u presudi, koja nije pravomoćna.

Šestogodišnja Afganistanka Madina Hussiny ujesen 2017. zajedno s obitelji iregularno je iz Srbije pokušala ući u Hrvatsku. Hrvatska policija ih je uhvatila i protjerala natrag, ne omogućivši im pristup traženju azila. Dijete je na putu natrag na teritoriju Srbije pregazio vlak, podsjećaju u Centru.

„Sud je u presudi 17. studenog utvrdio da je Hrvatska čak u pet točaka prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima“, upozorila je pravnica u Centru Antonija Pindulić.

“Sud je zaključio kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestoro djece s područja RH izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve. Također, Sud je utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice - čime je povrijedila pravo na život malene Madine”, kazala je pravnica.

Aktivisti bili zastrašivani i sudski gonjeni

Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious? kaže da se prema procjenama iz Hrvatske godišnje ilegalno protjera oko 25.000 ljudi, od čega dvije trećine - djece.

„Dok Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje naše prijave, ovo mučenje i ovo protjerivanje sa hrvatskih granica potvrdili su sudovi u Italiji, Sloveniji i Austriji, a sada i Europski sud za ljudska prava. Organizacije za ljudska prava do sada su pobrojale dvjestotinjak smrti izbjeglica na našim granicama. Pitamo – trebamo li čekati da opet netko umre na našim granicama kako bi se nešto promijenilo“, poručila je Tajana Tadić.

Aktivisti kažu da se ni nakon objavljivanja video-zapisa hrvatskih policajaca kako tuku iregularne migrante dok ih vraćaju u Bosnu i Hercegovinu iz lipnja nove godine takva praksa hrvatske policije nije nimalo promijenila.

Sara Kekuš nada se da će ova presuda poručiti europskim vladama da prekinu sa nasiljem nad migrantima.

„Presude poput ove jučerašnje itekako moraju utjecati na političke prakse koje države članice provode, tako da se nadam da će ovo doista biti bitna poruka ne samo Hrvatskoj, već i svim ostalim državama članicama EU koje svakodnevno nezakonito protjeruju izbjeglice sa vanjskih i sa unutarnjih granica Europske unije“, očekuje Sara Kekuš.

Presuda Europskog suda konstatirala je i da su aktivisti bili zastrašivani i sudski gonjeni zbog podrške obitelji Hussiny, a da je ograničavanje kontakata obitelji Hussiny sa njihovom odvjetnicom Sanjom Bezbradica, kazneni postupak pokrenut protiv nje i pritisak na nju imao za cilj obeshrabriti obitelji da se obrate Europskom sudu za ljudska prava, čime je – stoji u presudi – također prekršena Europska konvencija o ljudskim pravima.

Velika očekivanja od ove presude

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter kazala je medijima kako ima velika očekivanja od ove presude koja je pravno obvezujuća.

„Europski sud za ljudska prava donosi pravno obvezujuće odluke. Ključan je mehanizam izvršenja i tu kao nacionalna institucija za ljudska prava imamo prava podnesaka sudu oko izvršenja presuda. Sigurno ćemo pratiti izvršenje presude, ono se ne odnosi samo na postupanje u konkretnom slučaju. Pitanje je praćenja kako će RH primijeniti pravne standarde iz ove presude u drugim slučajevima, pa i u slučaju snimke nasilja nad migrantima na granici. Zato je ova presuda ekstremno značajna jer ima potencijal dovesti do korjenitih promjena”, kaže pravobraniteljica.

Pod vedrim nebom sa migrantima kod Velike Kladuše
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Dok je ovaj sud sada utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice, u travnju ove godine je Ustavni sud Hrvatske odbacio ustavnu tužbu obitelji Hussiny, koja je tvrdila da su im hrvatska tijela kaznenog progona povrijedila ustavna prava jer nisu provela učinkovitu i nepristranu istragu o okolnostima Madinine pogibije.

Presuda Europskog suda nije konačna

Na upite medija, Ustavni sud je povodom presude Europskog suda za ljudska prava priopćio kako “nije ništa neobično da se stajališta Ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju".

"Ustavni sud Republike Hrvatske uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznesena u njegovim konačnim odlukama, te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju”, navedeno je iz te pravosudne institucije.

Jučerašnja presuda Europskog suda nije konačna, i stranke u postupku imaju tri mjeseca za eventualnu žalbu.

Povodom izjava pučke pravobraniteljice i udruga za ljudska prava uz ovu presudu Europskog suda, Sindikat policije Hrvatske izrazio je podršku graničnim i drugim policajcima i kazao kako je “do dovršetka iščitavanja presude i upotrebe pravnih lijekova, nedopustivo insinuirati da policija postupa 'iznad zakona', a istovremeno opravdavati ilegalne prelaske granice, mimo graničnih prijelaza i bez nužnih dokumenata”.

Također, tvrde da je neprihvatljivo da se “cijelu policiju kroz izjave za medije optužuje za nasilje i zataškavanje nasilja. Ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca”, priopćili su iz Sindikata policije.

Republika Hrvatska mora obitelji Hussiny platiti 40.000 eura odštete i nadoknaditi troškove suđenja od 16.700 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG