Dostupni linkovi

U Sudu BiH počelo suđenje za terorizam optuženom Vildanu Ključi


Sud Bosne i Hercegovine, ilustracija.
Sud Bosne i Hercegovine, ilustracija.

U Sudu Bosne i Hercegovine 20. februara počeo je glavni pretres protiv 38-godišnjeg Vildana Ključe iz Mostara, optuženog za krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ga tereti da je redovnim letom otišao u Tursku 28. augusta 2012. godine, a zatim prešao tursko-sirijsku granicu uz pomoć nepoznatih osoba.

U Siriji se pridružio vojnoj jedinici "Ahmed Asafa", koja je postala dio terorističke organizacije "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Ova organizacija je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, čiji je cilj destabilizacija i nasilna izmjena političkog i ustavnog poretka u Siriji.

"Optuženi Vildan Ključo postao je pripadnik navedene terorističke organizacije, i skupa sa drugim pripadnicima učestvovao je u ratnim dejstvima na području Sirije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH 2023. godine", saopštio je Sud BiH nakon potvrđivanja optužnice 18. januara.

Ključo je proveo više od decenije na području Sirije i Iraka, te je jedan od optuženih građana Bosne i Hercegovine sa najdužim boravkom na sirijskom ratištu, navelo je Tužilaštvo BiH nakon podizanja optužnice, početkom januara ove godine.

Tužilaštvo je najavilo izvođenje 16 svjedoka i materijalnih dokaza kojima će dokazivati djelo iz optužnice.

S druge strane, odbrana je istakla kako ne postoje elementi terorizma niti pridruživanja terorističkim organizacijama, već da se u ovom slučaju samo može govoriti o učešću i odlasku na strana ratišta.

Na narednom ročištu tužilac je najavio izvođenje tri svjedoka.

Izmjenom krivičnog zakona 2014. godine odlasci na strana ratišta su krivično djelo u Bosni i Hercegovni.

Takozvanoj Islamskoj državi su se od 2011. do 2019. pridružili deseci hiljada muškaraca, žena i djece iz brojnih država.

Prema podacima iz plana povratka državljana BiH, od 2012. do 2016. godine, u zone sukoba Sirije i Iraka ukupno je otišlo između 250 i 300 osoba iz BiH.

Od toga je oko 55 posto muškarca, 25 posto žena i 20 posto djece koja su bila maloljetna u trenutku odlaska.

Nakon teritorijalnog poraza 2019., kurdske snage sa stranim partnerima su militante i porodice premjestili u zatvore i kampove za raseljena lica na sjeveroistoku Sirije.

XS
SM
MD
LG