Dostupni linkovi

Počelo suđenje Salviniju zbog blokade iskrcavanja migranata


Grupa demonstranata ispred suda u Palermu drži baner na kom piše "Gospodine Salvini, tako spašavate nedužne živote?", 23. oktobar 2021.
Grupa demonstranata ispred suda u Palermu drži baner na kom piše "Gospodine Salvini, tako spašavate nedužne živote?", 23. oktobar 2021.

U Italiji je u subotu, 23. oktobra, počelo suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova i ultradesničarskom lideru Mateu Salviniju (Matteo) jer je blokirao iskrcavanje 147 migranata sa spasilačkog broda, zbog čega su boravili u teškim uslovima.

Salvini je prisustvovao početnom ročištu u Palermu, na Siciliji, koje je proceduralne prirode.

Sudija Roberto Murgija treba da donese odluku o listama svjedoka koje su predložili tužilaštvo i odbrana.

Salvini, lider ultradesno orijentisane stranke Liga, koja je poznata po politici "Italija na prvom mjestu", optužen je za otmicu i zloupotrebu ovlaštenja sa pozicije ministra unutrašnjih poslova povodom pritvaranja 147 migranata na moru u avgustu 2019. godine, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

On je rekao da tu odluku nije donio samostalno, nego da je bila usaglašena unutar vlade, uključujući tadašnjeg premijer Đuzepea Kontea (Giuseppe Conte).

Tužilaštvo je zatražilo da među svjedocima budu Konte i aktuelni ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Lučijana Lamorgeze (Luciana Lamorgese) i Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio).

Salvini je objavio na Tviteru svoju sliku iz sudnice uz komentar da "počinje suđenje koje žele ljevica i pristalice nelegalne imigracije" i uz pitanje: "Koliko će to koštati italijanske građane?".

Oskar Kamps (Oscar Camps), osnivač španske humanitarne grupe Open arms, koja je operator spasilačkog broda, rekao je novinarima ispred sudnice da suđenje nije politički motivisano.

"Spasavanje ljudi nije zločin, nego obaveza ne samo kapetana već čitave države", izjavio je Kamps.

Tužilaštvo u Palermu Salviniju stavlja na teret da je migrante primorao da provedu nedelje na moru ispred ostrva Lampeduza u avgustu 2019. godine. Tokom te krize, neki migranti su se u očajanju bacili u more, a kapetan broda je molio da mu se omogući da uplovi u bezbednu, zatvorenu luku.

Na koncu, posle 19 dana agonije, dozvoljeno je da se preostala 83 migranta sa broda iskrcaju u luci u Lampeduzi.

Migranti u očaju pokušavaju plivajući da se dokopaju Italije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG