Dostupni linkovi

Pet zemalja EU prihvatit će migrante sa broda 'Open Arms'


Migranti po dolasku na italijansko ostrvo Lampeduza
Migranti po dolasku na italijansko ostrvo Lampeduza

Španija i još četiri zemlje Evropske unije dogovorile su se da će prihvatiti migrante koji su bili zatočeni sedmicama na španskom spasilačkom brodu 'Open Arms', javile su evropske vlasti u srijedu.

Više od stotinu migranata blo je prisiljeno ostati na španskom spasilačkom brodu jer italijanske vlasti nisu dozvoljavale da se iskrcaju na njihovoj obali, sve dok italijanski tužilac nije naredio zapljenu broda i evakuaciju.

Migranti su kasno u utorak iskrcani na italijanski otok Lampeduza, a glasnogovornica Evropske komisije javila je da su Španija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal odlučili da prihvate ljude sa broda.

Vlada u Rimu je ranije odbila 'Open Arms' brodu da pristane u Italiji. Humanitarna organizacija koja nosi isto ime kao i brod saopštila je ranije da je ljudima na brodu hitno potrebno sklonište. Neki od migranata bili su na brodu već 19 dana, a dio njih je pokušao plivati prema Lampedusi, skočivši s broda.

Italijanski desničarski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zauzeo je snažni antiimigrantski stav uz tvrdnje da Italija nosi previše odgovornosti za migrante koji pokušavaju da dođu do Evrope.

Pet zemalja koje će prihvatiti ljude sa 'Open Arms' broda poslat će svoje timove kako bi ih intervjuisali i kako bi napravili potrebne pripreme za prevoz, što znači da će relokacija u druge EU zemlje potrajati više od par dana.

XS
SM
MD
LG