Dostupni linkovi

Sud u Italiji protiv Salvinijeve odluke o zabrani ulaska migrantskih brodova


Izbjeglice i migranti na španskom humanitarnom brodu, arhivska fotografija
Izbjeglice i migranti na španskom humanitarnom brodu, arhivska fotografija

Sud u Italiji podržao je žalbu španskog spasilačkog broda 'Open Arms', suspendujući zabranu italijanskog ministarstva unutarnjih poslova koja je spriječavala brod da uđe u italijanske vode.

Spasilački brod sa 147 migranata zaglavljen je na Sredozemlju već dvije sedmice zbog zabrane koju je uveo ministar unutarnjih poslova i zamijenik premijera Matteo Salvini.

Italijanski sud donio je presudu da zabrana krši međunarodne zakone u svjetlu 'izuzetno teške i vanredne situacije zbog dugotrajnog boravka migranata na brodu' saopštili su iz broda 'Open Arms' u srijedu. Brod se trenutno kreće u pravcu italijanskim međunarodnim vodama, ali je još uvijek nejasno kada će stići do obale.

Ubrzo nakon što je presuda donesena, Salvini je ponovio svoje protivljenje ulaska humanitarnih brodova u luke Italije.

Takozvanim "sigurnosnim dekretom" koji je usvojio parlament Italije na prijedlog desničarskog ministra Salvinija, maksimalna kazna za ulazak u italijanske vode bez dozvole podignuta je s 50.000 na milion evra.

Zakon dozvoljava i hapšenje kapetana koji ignorišu naređenje da ne ulaze u italijanske luke i momentalnu zapljenu njihovih brodova.

Sud u Italiji je i u julu presudio da njemačka kapetanica Carola Rackete nije prekršila zakon kada je probila pomorsku blokadu rekavši kako je provodila svoju dužnost u zaštiti života.

Carola Rackete, 31-godišnja njemačka državljanka, nije poslušala naredbe talijanskih vojnika i ušla je u luku Lampedusa kako bi dovela 41 afričkog imigranta na brodu pod zastavom Holandije.

Odmah pri ulasku u luku je privedena i stavljena u kućni pritvor, no sutkinja Alessandra Vella je presudila da je Njemica provodila svoju dužnost i da nije počinila bilo kakvo nasilje, što je bio udarac za talijanskog protuimigrantskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Zbog čega je uhapšena kapetanka broda Sea Watch?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG