Dostupni linkovi

Studenti iz Nigerije u Sarajevu čekaju povratak kući


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dvojica studenata iz Nigerije u Imigracionom centar u Istočnom Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, već deset dana iščekuju ishod pregovora između te države i susjedne Hrvatske o tome koja država će preuzeti odgovornost i omogućiti im povratak kući.

Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro, kako tvrde, deportovani su iz Hrvatske, a nakon što su uhapšeni u Zagrebu 17. novembra 2019. godine. Najprije su bili smješteni u privremenom migracionom centru Miral u Velikoj Kladuši, na sjeverozapadu BiH, a nakon objavljivanja njihove priče u medijima, vlasti BiH su ih prebacile u Imigracioni centar u glavnom gradu države.

Petero Nigerijaca je doputovalo u Pulu na Međunarodno studentsko natjecanje u stolnom tenisu sa važećim jednokratnim studentskim vizama.

Ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrdio i Alberto Tanghetti, član izvršnog komiteta Svjetskog među-univerzitetskog prvenstva, rekavši da su na takmičenju učestvovala četiri studenta i profesor.

"Takmičenje je organizovano od 13. do 17. novembra. Nakon 17. novembra sve što se desilo nije u našim rukama. Oni su vize dobili u ambasadi Hrvatske u Pretoriji. Imali su validne vize, ušli su u Hrvatsku, letom iz Istanbula za Zagreb. Ništa više nije u našim rukama, već na hrvatskoj policiji i Ministarstvu vanjskih poslova", navodi Tanghetti.

Njihova imena se također jasno vide na spisku učesnika takmičenja u Puli, dostupnom na internet stranici turnira.

Imena nigerijskih sudionika su označena crvenom bojom
Imena nigerijskih sudionika su označena crvenom bojom

Nakon takmičenja se u Nigeriju vratilo dvoje ljudi, a troje je otišlo u Zagreb.

Jasnog odgovora kako je došlo do hapšenja dvojice od njih i prebacivanja u BiH, još nema.

Advokatica iz udruženja Vaša prava, Amra Kadić koja zastupa dvojicu studenata za RSE je rekla kako ona još uvijek nije dobila potrebnu dozvolu da uđe u Imigracioni centar i obavi detaljan razgovor sa njima.

Također, RSE nije dobio dopuštenje iz Službe za poslove sa strancima BiH za razgovor sa studentima.

Da li su dokumenti ostali u hostelu?

Studenti tvrde da su 17. novembra doputovali u Zagreb iz Pule. Po njihovim riječima na ulici ih je zaustavila i privela policija, a potom ih kombijima deportovala u BiH zajedno sa grupom migranata iz Pakistana.

Njihovu priču objavio je bosanskohercegovački portal Žurnal, kao i njihova svjedočenja o tom događaju.

"Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati", rekao je Eboha Kenneth.

Nigerijski studenti ispričali su kako su im pasoši ostali u hostelu, u kojem su bili smješteni.

"Dvojica nigerijskih studenata došli su 16. novembra i platili jedno noćenje", kaže za RSE, menadžer hostela u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici, Branimir Markač.

"Mi smo uzeli njihove dokumente, prepisali podatke i vratili dokumente. Slijedećeg dana oko 22.30 navečer produljili su boravak za još jedan dan navečer", navodi Markač.

On tvrdi kako su studenti u hostelu ostali do 18. novembra. S druge strane, Nigerijci su bh. vlastima rekli kako ih je hrvatska policija pokupila na ulici dan ranije i odvezla na bh. granicu, a da oni nisu mogli dokazati svoj identitet jer su im dokumenti ostali u hostelu.

Hrvatska granična policija
Hrvatska granična policija

Markač tvrdi kako nije istina da su im dokumenti ostali u hostelu, jer ih na recepciji odmah vraćaju nakon što upišu podatke i da oni nikada ne daju nečije dokumente privatnim osoba.

On demantira i izjavu dvojice Nigerijaca da je njihov prijatelj pokupio njihove dokumente u hostelu i poslao ih njima u BiH.

"To nije moguće. To se nikada nije dogodilo da bi mi nekoj trećoj osobi davali bilo kakve dokumente, kada bi se hipotetski takva situacija uopće i dogodila. Kažem, hostel nikada nije zadržao njihove dokumente niti bilo koje druge stvari, tako da nema nikakve potrebe da neka treća strana dolazi tu preuzimati dokumente ili stvari", objašnjava Markač.

Markaš napominje kako je praksa njihove firme da sve goste prijavljuju preko sistema "e-visitor".

"Ti podaci su vidljivi Hrvatskoj turističkoj zajednici i policiji, i na taj način je i policija doznala da su oni boravili kod nas", kaže Markač.

Suprotne izjave studenata i policije

Hrvatska policija ih je, prema tvrdnjama studenata koje su prenijeli mediji, uhapsila u Zagrebu te deportovala u BiH tretirajući ih kao migrante koji su ilegalno prešli granicu, uprkos činjenici, naveli su oni, da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

S druge strane, hrvatska policija negira da je u bilo kojem segmentu postupila nezakonito u slučaju dvojice nigerijskih studenata i tvrdi da ne zna kako su oni dospjeli u Bosnu i Hercegovinu.

"U razgovoru sa drugim sudionicima turnira, saznali smo da Nigerijci nisu imali dresove, da nisu imali rekete, i da su izgubili sve mečeve. Do sada smo imali više slučajeva da se boravak na sportskim natjecanjima koristi za pokušaj ilegalnog ulaska ili ostanka u državama EU", stoji u saopštenju hrvatske policije emitovanom 5. decembra, osamnaest dana nakon hapšenja.

Međutim, Tanghetti je za RSE potvrdio da su nigerijski studenti učestvovali na takmičenju. On je također naveo da se za takmičenje prijavljuju univerziteti a ne pojedinačni studenti. "Sve registracije za događaje dolaze od strane univerziteta i oni su odgovorni za svoje delegacije", kaže Tanghetti.

Jedan član ekipe pokušao preći u Sloveniju

Policija također tvrdi i da je peti član nigerijske ekipe sa turnira u Puli, dva puta pokušao prijeći hrvatsku granicu i otići u susjednu Sloveniju, no policija ga je zaustavila jer nije imao vizu. Prijavio se u Zagrebu i rekao da je izgubio pasoš, a nakon par dana je u istoj policijskoj stanici zatražio azil, pritom pokazujući nigerijski pasoš. Trenutno je u policijskom prihvatilištu za tražitelje azila 'Porin' u Zagrebu.

Bez obzira na to, ostaje nejasno zašto su dvojica studenata prebačena u BiH, umjesto da je Hrvatska, nakon hapšenja, pokrenula proceduru deportacije u zemlju njihovog državljanstva, Nigeriju.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić novinarima je 06. decembra rekao da su nigerijski studenti imali uredne vize za tu zemlju. Naglasio je da ih je hrvatska policija privela i oduzela mobilne telefone, te da je bilo i upotrebe "prisile".

"Oni su rezervisali avionske karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Nigeriju, ali ih je po dolasku u Zagreb, hrvatska policija pokupila negdje na tramvajskoj stanici, odvela u policijsku stanicu, tamo su zlostavljani, maltretirani, oduzeti su im pasoši, mobilni telefoni i kreditne kartice. Autom su dovezeni do granice sa Bosnom i Hercegovinom i tu pod prijetnjom upotrebe sile natjerani da dođu u BiH", objasnio je Mektić, dodajući da je hrvatska policija ranije u više navrata vraćala migrante koje je pronalazila na svojoj teritoriji u BiH.

Ukoliko se utvrdi istinitost navoda dvojice studenata, njima na raspolaganju stoje različiti mehanizmi zaštite prava - od toga da pokrenu tužbu ili da se obrate pučkoj pravobraniteljici, kažu u organizaciji Vaša prava.

Protjerivanje i iz BiH

Služba za poslove sa strancima BiH je dvojici nigerijskih studenata izrekla mjere protjerivanja sa teritorije te države, odmah nakon što su evidentirani u Velikoj Kladuši, početkom decembra. U skladu sa tim oni su smješteni u Imigracioni centar i tu čekaju dalje udaljenje. To je za RSE potvrdio zamjenik direktora Službe Mirsad Buzar.

On kaže kako je Služba za poslove sa strancima BiH 9. ili 10. decembra uputila zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske za readmisiju dvojice studenata u ovu državu.

"U skladu sa Sporazumom o readmisiji imamo jasne dokaze i pokazatelje da su predmetna lica u BiH ušla sa teritorije Hrvatske, jer su tamo imali izdate važeće vize i u skladu sa dokazima koje smo imali, mi smo tako i postupili", objašnjava Buzar.

Advokatica iz udruženja Vaša prava, Amra Kadić koja zastupa dvojicu nigerijskih studenata, za RSE, je potvrdila kako oni čekaju odgovor vlasti iz Hrvatske.

"Oni su tu u centru i nemaju namjeru tražiti ovdje azil", kaže Amra Kadić.

Vlasti u BiH, prije svega Služba za poslove s strancima BiH odlučile su aktivirati Sporazum o readmisiji sa Republikom Hrvatskom, nakon dokaza koje su dobili, da su dvojica nigerijskih studenata upravo iz Hrvatske prebačeni u BiH.

"Postojale su dvije opcije. Jedna je opcija da pokušamo da ih direktno udaljimo iz BiH u Nigeriju, a druga opcija je da aktiviramo Sporazum o readmisiji, s obzirom na dokaze do kojih smo došli, odlučili smo se za drugu opciju, a to je da ih vratimo u Hrvatsku", objašnjava Mirsad Buzar.

Sada se čeka odgovor iz Hrvatske.

Šta predviđa sporazum?

Prema Sporazumu, Hrvatska je dužna odgovor dostaviti u roku od deset dana, odnosno najkasnije do 20. decembra, te se u Službi za poslove s strancima BiH nadaju da će ovaj postupak biti okončan do kraja ove sedmice.

"Mi očekujemo da ćemo do kraja sedmice dobiti zvaničan odgovor iz Republike Hrvatske o našem zahtjevu za readmisiju, pa ćemo tek vidjeti kakav će taj odgovor biti", kaže Mirsad Buzar.

Međutim, može li se očekivati pozitivan odgovor iz Hrvatske, pošto je načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH), Zoran Ničeno o mogućnosti njihovog povratka u ovu državu ranije izjavio kako to Hrvatska ne želi, jer smatraju da će Nigerijci podnijeti zahtjev za azil u Hrvatskoj.

Ambasada Nigerije o studentima

U Ambasadi Nigerije u Budimpešti (Mađarska) za RSE su rekli kako su razgovarali sa dvojicom studenata i da su im oni rekli kako čekaju odgovor iz Hrvatske. Tu su naveli i da su dvojica studenata imali validne vize za ulazak u Hrvatsku.

Predsjedavajuća Komisije za Nigerijce u dijaspori, Abike Dabiri-Erewa u svojoj pisanoj izjavi rekla je kao je povratak studenata iz Nigerije nastavak niza diplomatskih intervencija Nigerijske misije u Mađarskoj.

"Postignut je dogovor da se dva Nigerijca pošalju u Hrvatsku", saopštila je Abike Dabiri-Erewa 15. decembra.

"Petorica su otišla na stolnoteniski događaj bez znanja Nigerijske federacije stonog tenisa, dva su se vratila prije dvije nedjelje, trojica se nisu vratila. Dva su u BiH, dok je treći već podnio zahtjev za azil", navela je ona.

Kako je za RSE pojasnio Tanghetti iz organizacionog komiteta takmičenja razlog zbog kojeg Nigerijska federacija nije bila upoznata sa učešćem je to da se radi o univerzitetskom takmičenju a ne o međunarodnom takmičenju koje potpada pod sportske federacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG