Dostupni linkovi

Nasilno tjeranje migranata na ničiju zemlju


Migranti u jednom od privremenih skloništa u Srbiji
Migranti u jednom od privremenih skloništa u Srbiji

Hrvatske nevladine udruge pridružile su se upozorenjima nekih međunarodnih organizacija kako hrvatska policija nasilno i protuzakonito vraća natrag u Srbiju ilegalne migrante iz Afganistana, Iraka, Pakistana i Sirije. Hrvatska policija je već ranije odbacila te optužbe.

Hrvatske nevladine organizacije za ljudska prava zatražile su hitan prekid nasilnog i protuzakonitog vraćanja ilegalnih migranata u Srbiju, istragu i kažnjavanje hrvatskih policajaca koji to rade i omogućavanje da se protjerani ilegalni migranti vrate u Hrvatsku i zatraže azil.

"Prikupili smo pedesetak svjedočanstava izbjeglica koji trenutno borave u skladištima iza željezničke stanice u Beogradu i u izbjegličkom kampu u Šidu, i ustanovili smo da postoji obrazac po kojem im se u Hrvatskoj uskraćuje pristup sustavu azila uz primjenu različitih oblika nasilja", kaže Emina Bužinkić iz inicijative Dobrodošli.

Ilegalni migranti zatražili su azil u policijskim postajama u Zagrebu, Zaprešiću, Đakovu, Vikovcima i još nekim mjestima, međutim umjesto toga policija ih pritvara.

Emina Bužinkić: Izbjeglice traže azil u Hrvatskoj, a hrvatska ih policija nakon toga otjera
Emina Bužinkić: Izbjeglice traže azil u Hrvatskoj, a hrvatska ih policija nakon toga otjera

"Izbjeglice potvrđuju kako se zapravo radi o višesatnom i višednevnom stavljanju u pritvor bez prevoditelja, govore o različitim prijetnjama koje im je policija izrekla i o slučajevima izrugivanja. Jednako tako, tjeraju ih da potpišu dokumente na hrvatskom ili na drugom jeziku koji ne razumiju, a koji govore o suglasnosti na prisilni izgon iz Hrvatske. Osim toga, ovdje je važno reći da izbjeglice traže azil u Hrvatskoj, a da ih hrvatska policija nakon toga otjera, umjesto da im omogući pristup sustavu međunarodne zaštite", navodi Bužinkić.

Policija ih potom odvozi na ničiju zemlju između Hrvatske i Srbije, obično uz pruguod Tovarnika do Šida.

"Kada ih dovedu na tu lokaciju, vrlo često su izloženi raznim oblicima fizičkog nasilja. Neki od njih su nam pokazali i ozljede na tijelu. Jedan mladić s kojim smo razgovarali pljuvao je krv dok smo s njim razgovarali, a pritom je govorio o tome kako ga je hrvatska policija lupala pendrecima po abdomenu. Nema osobe s kojom smo razgovarali, a da nije rekla da mu je hrvatska policija oduzela mobitel, pritom ga uništila ili spremila u džep, i da su im oduzimali sav novac koji su imali. Neki govore i o iznosima od 1000 eura", kaže Bužinkić.

A priče ilegalnih migranata u Srbiji o njihovim iskustvima sa hrvatskom policijom su potresne - od toga da je obitelj sa malim djetetom bila prisiljena pješice ići od ničije zemlje do izbjegličkog kampa u Šidu, pa je dijete dobilo ozebline po nogama, do navodnog premlaćivanja grupe afganistanskih ilegalnih migranataod strane grupe hrvatskih policajaca.

"Ono što mi tražimo je pokretanje hitne istrage o tome što se dogodilo, odnosno o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima, zahtijevamo hitan prekid nasilnih protjerivanja i želimo da se sankcioniraju svi djelatnici koji su činili nasilje i njihovi nadređeni koji to znaju", poručuje Bužinkić.

Magda Sindičić: Ljude se izvrgava izuzetnom ponižavanju i fizičkom maltretiranju
Magda Sindičić: Ljude se izvrgava izuzetnom ponižavanju i fizičkom maltretiranju

Magda Sindičić iz grupe Are You Syrious? podsjetila je na hrvatske obaveze.

"Svaka osoba koja zatraži međunarodnu zaštitu ima minimalno pravo i mogućnost da se ta procedura provede. Mi ne impliciramo da svi oni moraju dobiti azil, ali njihovo je minimalno pravo da Hrvatska zaprimi njihov zahtjev i za svaki individualni slučaj procijeni – imaju li ti ljudi osnovu za to, ili ne. Drugi problem je što se pritom ljude izvrgava izuzetnom ponižavanju i fizičkom maltretiranju. A najšokantnije od svega je da se tu ne radi samo o onome što naša predsjednica voli reći – 'borbeno sposobnim muškarcima' - nego i o obiteljima s malom djecom", kazala je Sindičić.

Srodne su primjedbe već uputili UNHCR i Human Rights Watch. U odgovoru Human Rights Watchu hrvatska policija nazvala ih je "netočnim informacijama i insinuacijama".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG