Dostupni linkovi

Protest zbog struje u Prištini: 'S lopovima nema države'


Potrebna je šira istraga u vezi kršenja zakonskih normi: Dardan Abazi
Potrebna je šira istraga u vezi kršenja zakonskih normi: Dardan Abazi

Pišu: Amra Zejneli i Nadie Ahmeti

Ljuti zbog najave o poskupljenju struje, njenim nedostatkom, ali i činjenicom da su godinama plaćali struju za sever Kosova, građani iz različitih delova Kosova protestovali su danas ispred zgrade Energetske korporacije u Prištini, optužujući vlast za lopovluk.

"S lopovima nema države", "Lopovi u zatvor", uzvikivali su. Kritikovali su vlast i zato što građani pokrivaju gubitke privatnih kompanija.

"Kriva je vlada i krivi su naši političari jer zbog našeg neznanja smatraju da je u redu da mi plaćamo gubitke privatnih kompanija", obratio se građanima aktivista Ron Đinovci.

Demonstranti su nakon toga marširali do zgrade Vlade Kosova.

Od decembra građani Kosova neće plaćati dodatnih 3,5 posto na račun za struju, vrednost koja se do sada plaćala za građane na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo koje još od rata 1999. ne plaća struju.

Međutim, u aprilu sledeće godine se može očekivati poskupljenje struje za 20 posto, ukoliko se nastavi njen uvoz, kažu iz Regulatornog ureda za energiju.

Tokom 2016. godine vrednost nefakturisane električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu iznosila je oko osam miliona evra, što su platili građani drugih delova Kosova, naveli su nadležni.

Sever Kosova se uglavnom napaja električnom energijom sa dalekovoda kosovskih elektrana, a delimično i strujom iz Srbije, preko Novog Pazara.

Na severu računi dolaze od Energetske korporacije Kosova, institucije koja radi u sistemu Elektroprivrede Srbije. Za Kosovo, to je ilegalna institucija.

Portparolka Regulatornog ureda za energiju Adeljina Murtezaj izjavila je da su energetski operateri obavešteni da trebaju da sprovedu odluku Apelacionog suda u Prištini u vezi poništenja ranije odluke o računima za građane severnih opština.

"Zbog odluke suda koja navodi da gubitke severa ne mogu nadoknaditi ostali potrošači, mi smo upoznali operatere da se ti gubici više ne prenose na račune potrošača. To je na računu iznosilo oko 3.5 posto", izjavila je Murtezaj.

Institucija ombudsmena je u aprilu ove godine pokrenula istragu o ovom pitanju, te je predmet predstavila i sudu. To je rezultovalo da Apelacioni sud poništi odluku da se struja potrošena na severu fakturiše onima u ostalim delovima Kosova.

Predstavnici civilnog društva smatraju da je ovo pozitivna odluka, ali i nedovoljna.

Dardan Abazi iz Instituta za razvojne politike kaže da Regulatorni ured za energiju treba da objasni građanima zašto su oni plaćali struju za sever, bez ikakvog znanja o tome.

"Na računima nije čak pisalo za koga plaćaju struju. Prema tome, smatramo da je potrebna jedna šira istraga u vezi kršenja ostalih zakonskih normi, uključujući i Zakon o zaštiti potrošača", ističe Abazi.

Gubici se više ne prenose na račune potrošača: Murtezaj
Gubici se više ne prenose na račune potrošača: Murtezaj

Tokom briselskog dijaloga Kosovo i Srbija su postigli sporazum o energetici koji i dalje čeka na sprovođenje.

Kako su kosovski zvaničnici rekli, sporazum predviđa gašenje ilegalnih operatera u oblasti energetike.

Kosovo tvrdi da Srbija koči sprovođenje sporazuma, dok su u Beogradu prethodno rekli da Priština, zapravo, postavlja nove prepreke oko registracije srpskih kompanija.

Danas su predstavnici Vlade Kosova i američke kompanije "Contour Global" potpisali sporazum o izgradnji Termocentrale "Novo Kosovo" u koju će Kosovo uložiti milijardu eura, što je najveća investicija u novijoj istoriji Kosova.

Pripreme na izgradnji nove termocentrale traju od 2005. godine, a gradnja će početi iduće godine. Centrala će biti u upotrebi od 2023.

Navodi se kako će biti izgrađena prema najnovijim tehnologijama, te da će to uticati na smanjenje emitovanja gasova, odnosno na očuvanje okoliša. Kako je iz Vlade Kosova rečeno, projekat će osigurati i energetsku nezavisnost Kosova.

Međutim, predstavnici civilnog društva na Kosovu protive izgradnji, navodeći da se radi o netransparentnom projektu koji je štetan po ljude i okoliš zbog zagađenosti.

Kosovo ima više od deset milijardi tona lignita i kao takva je peta zemlja na svetu po bogatstvu ovim resursom.

Ugalj koji sagoreva u termocentralama Kosovo A i Kosovo B koristi se kao glavni izvor za proizvodnju električne energije. Ove termocentrale se smatraju najvećim zagađivačima životne sredine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG