Dostupni linkovi

Izručenje Strugara može promijeniti tok suđenja za ratne zločine


Sud u Bijelom Polju
Sud u Bijelom Polju
Nakon što je u nekoliko navrata to odbila da učini, Srbija je Crnoj Gori izručila Predraga Strugara protiv koga se, uz još sedmoricu optuženih, u Bijelom Polju vodi sudski proces za ratni zločin protiv kosovskih izbjeglica u Kaluđerskom lazu 1999. godine.

Sada kada je Strugar, nakon tri godine od početka suđenja, izručen Crnoj Gori pitanje je kako to može da utiče na tok sudskog postupka?

Za sada je izvjesno samo da će odbrana tražiti da se Strugar brani sa slobode

Predrag Strugar je uhapšen 30.oktobra 2010. godine u Beogradu po međunarodnoj potjernici kancelarije Interpola Podgorica, u skladu sa Ugovorom o izručenju sopstvenih državljana između Republike Srbije i Crne Gore.

Nakon hapšenja pušten je iz pritvora, a istražni sudija u Beogradu je tada naložio mjeru javljanja jednom sedmično. Beogradski Viši sud je u nekoliko navrata odbijao da izda rješenje o ekstradiciji Strugara koji je državljanin Srbije, ali je tamošnji Apelacioni sud uporno to pitanje vraćao na ponovnu raspravu da bi Strugar zvanično u srijedu 25. jula bio izručen crnogorskim organima.

Pravni zastupnik porodica ubijenih u Kaluđerskom lazu Velija Murić kaže da je istraga od početka bila pogrešno vođena kao i da je optužnica obuhvatila ubistvo šest, a ne 22 kosovskih izbjeglica koje su ubijene u Kaluđerskom lazu. Murić kaže da izručenje Strugara u ovom trenutku suđenje uvodi u nove zaplete.

"Izručenje Strugara u samom finišu suđenja ostavlja dvije mogućnosti - da zato što mu je suđeno u odsustvu, suđenje počne iz početka, odnosno da se vrati na startnu poziciju ili, ako to njegova odbrana ne bude tražila, da se preteres okonča, kako je to najavljeno sredinom septembra. Upravo ova posljednja okolnost u kontekstu svih događanja koja su pratila ovo suđenje može stvoriti mogućnost da se on, iako je bio toliko vremena u bjekstvu, nakon izricanja presude uskoro nađe na slobodi. Jedno je sasvim sigurno, crnogorsko sudstvo, u više suđenja za ratne zločine iz vremena koje je iza nas, nije pokazalo očekivanu djelotvornost koja bi značila suočavanje sa prošlošću pa me bilo kakva odluka i u ovom slučaju neće iznenaditi", kaže Murić.

Interpolova poternica za Predragom Strugarom
Interpolova poternica za Predragom Strugarom
Upravo tu mogućnost očekuju branioci Predraga Strugara. Advokat Goran Rodić najavljuje dalje korake odbrane u predmetu Kaluđerski laz.

"Odbrana će tražiti ukidanje pritvora jer brojne okolnosti ukazuju da ne stoje razlozi zbog kojih je pritvor određen još 2008. godine kao i da se ista svrha može postići određivanjem mjere nadzora. Ovo tim prije jer u ekstradicionom postupku koji traje od 30. oktobra 2010. godine Predrag Strugar se branio sa slobode, a imao je samo obavezu da se ponedjeljkom javlja istražnom sudiji, a to je ispoštovano u cjelosti", kazao je Rodić.

Podsjetimo, Predrag Strugar optužen je da je, uz još sedmoricom bivših vojnika Vojske Jugoslavije,odgovoran za ubistvo nenaoružanih kosovskih civila 18. aprila 1999. u okolini sela Kaluđerski Laz, opština Rožaje. Optužnica protiv njih je podignuta 31. jula 2008, a suđenje je počelo u martu 2009. godine.

Prema optužnici, Predrag Strugar je tokom 1999.godine na području Rožaja kršio pravila međunarodnog prava prema Albancima koji nijesu neposredno učestvovali u neprijateljstvima.

U jednom od rijetkih istupa u javnosti, Predrag Strugar je početkom 2009. godine našem radiju rekao da se ne osjeća krivim i da se pod tadašnjim okolnostima neće pojaviti na suđenju.

"Ja jedino što mogu da izjavim je to da ukoliko bih se država, to jest, sudski organi odrekli mere pritvora koju su odredili u toku trajanja suđenja da bude aktivna ja bih bio spreman da dođem i da se odazovem sudskom pozivu. Međutim, da iz pritvora odlazim na suđenje nisam spreman u ovom trenutku kao što nisam bio spreman pre pola godine. Ja sam čvrsto uveren u svoju nevinost", kazao je tada Strugar.

Za Veliju Murića, pravnog zastupnika porodica ubijenih u Kaluđerskom lazu Strugarova odgovornost je nesporna.

"U vojničkom i komandnom smislu njegova odgovornost je i velika i nesumnjiva jer njegovi vojnici su ubili nedužne ljude.Na njemu je da objasni ko i kako ih je ubijao i zbog čega on nikoga nije pozvao na odgovornost kao i zbog čega se sve ovo vrijeme krio u Beogradu",

Predrag Strugar je sin generala Pavla Strugara kome je suđeno u Haškom tribunalu zbog granatiranja Dubrovnika početkom devedesetih.

Suđenje Predragu Strugaru i sedam optužnih za ratni zločin u Kaluđerskom lazu biće nastavljeno 14. septembra u Višem sudu u Bijelom Polju.
XS
SM
MD
LG