Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slučaj Kaluđerski Laz: zatraženo poravnanje od Vlade


U Osnovnom sudu u Podgorici od 2005. godine traju sudski postupci po tužbama oštećenih za nakonadu takozvane neimovinske štete.

Pravni zastupnik porodica kosovskih izbjeglica, koje su prema optužnici likvidirali pripadnici Vojske Jugoslavije na sjeveru Crne Gore tokom NATO intervencije 1999., predao je Vladi u Podgorici inicijativu za postizanje poravnanja u cilju materijalnog obeštećenja familija nastradalih.

Obrazlažući inicijativu za postizanje poravnanja radi naknade štete porodicama ubijenih albanskih civila koje su, prema optužnici, tokom NATO intervencije 1999. godine u izbjegličkoj koloni likvidirali pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Vojske Jugoslavije, pravni zastupnik familija nastradalih Velija Murić kaže da nije slučajno taj zahtjev adresirao na premijera Mila Đukanovića:

"Ratni zločin nad albanskim civilima u mjestu Kaluđerski Laz koji se dogodio 1999. godine izvršili su tadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije. Obzirom da je Crna Gora nesumnjivi pravni sljedbenik Vojske Jugoslavije, a ona je u građansko pravnom smislu aktivno legitimisana u smislu naknade štete oštećenim porodicama. Kako se kod Osnovnog suda u Podgorici izvodi više sudskih postupaka po tužbama oštećenih porodica koje ja zastupam ja sam juče Vladi Crne Gore podnio inicijativu za postizanje sudskog poravnanja radi naknada šteta. Ocjenjujem da je ta inicijativa višestruko opravdana i takođe očekujem da će Vlada pristupiti odlučivanju po toj inicijativi isto onako kako je postupila u slučaju deportacije Bošnjaka."

U Kaluđerskom Lazu i okolini pobijeno je preko 20 kosovskih izbjeglica, a među njima je bilo djece, žena i staraca. Iako je zvanično vojno obavještenje glasilo da se radilo o obračunu sa teroristima. Taj zločin izvršen je u vrijeme oštre konfrontacije zvanične Podgorice i režima Slobodana Miloševića, a civilnoj crnogorskoj policiji izlazak na mjesto zločina dozvoljen je tek nakon 24 sata nakon što su mnogi tragovi i materijalni dokazi uklonjeni. Komentarišući zahtjev za obeštećenje istraživač slučajeva kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković kaže da se radi o veoma složenom slučaju:

"Šteta što ovaj slučaj nije obrađivan i tokom trajanja državne zajednice Srbije i Crne Gore i mislim da sa te strane ne bismo imali nijednu pravnu dilemu. Ono što jeste suština je to da je Crna Gora bila članica te državne zajednice, da je to učinjela i vojska koju je priznavala, baštinila i sama Crna Gora i možemo smatrati da su to bili i djelovi crnogorske vojske u tom kontekstu, da nije za vrijeme trajanja te državne zajednice na organima i strukturama te države nije tražena bilo koja vrsta odgovornosti, mislim da su u tom kontekstu propuštene niz mogućih službenih radnji koje su se mogle uraditi i u tom kontekstu smatram da Crna Gora i za ovaj slučaj mora preuzeti odgovornost."

Za zločin u Kaluđerskom Lazu optuženo je sedam pripadnika vojne jedinice koja je djelovala u okviru podgoričkog korpusa. Pripadnici te jedinice nalaze se u pritvoru očekujući suđenje koje je zakazano za četvrtak, samo desetak dana pred predstojeće parlamentarne izbore. Osmi na listi optuženih je Predrag Strugar, komandant bataljona u čiiem je sastavu ta jedinica djelovala. On se trenutno nalazi u Beogradu nedostupan organima gonjenja. Strugar, srpski državljanin, ranije je za naš radio izjavio da se ne osjeće krivim i da se pod trenutnim okolnostima neće pojaviti na suđenju:

"Ja jedino što mogu da izjavim je to da ukoliko bih se država, to jest, sudski organi odrekli mere pritvora koju su odredili u toku trajanja suđenja da bude aktivna ja bih bio spreman da dođem i da se odazovem sudskom pozivu. Međutim, da iz pritvora odlazim na suđenje nisam spreman u ovom trenutku kao što nisam bio spreman pre pola godine. Ja sam čvrsto uveren u svoju nevinost, a pored toga u međuvremenu sam imao i jednu tešku operaciju tumora, tako da jednostavno nisam u stanju da budem u pritovoru i da se branim adekvatno."

U Osnovnom sudu u Podgorici od 2005. godine traju sudski postupci po tužbama oštećenih za nakonadu takozvane neimovinske štete, kojima oni potražuju preko milon eura zbog gubitka članova porodice, te teških zlostavljanja i ranjavanja.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG