Dostupni linkovi

Slučaj "Kaluđerski laz": Strugar još na slobodi


Podgorica
Podgorica

Od osam osumnjičenih za zločin u Kaluđerskom Lazu na slobodi je još samo prvooptuženi Predrag Strugar koji je komandovao jedinicom rezervnog sastava Vojske Jugoslavije čiji su članovi optuženi za ubistvo 23 kosovska civila albanske nacionalnosti. Predrag Strugar sin je haškog optuženika Pavla Strugara kome je u utorak veče pojačan nadzor. Šestorici rezervista iz Berana koji su već bili u pritvoru u Bijelom Polju, juče se pridružio i Radomir Đurašković koji se nalazio u Srbiji i koji je odlučio da se preda crnogorskim pravosudnim organima.

Advokat Predraga Strugara, prvooptuženog za zločin u Kaluđerskom Lazu, Goran Rodić rekao nam je da će danas u Višem sudu u Bijelom Polju po ustaljenoj proceduri samo preuzeti predmete spiska koji terete njegovog branjenika:

"Danas ću u Višem sudu u Bijelom Polju iskoristiti zakonsko pravo da izvršim uvid i kopiranje spiska predmeta u predmetu Kaluđerski Laz, a to sve radi pripreme prigovora na optužnicu koju ću uložiti u zakonskom roku."

Na pitanje da li posjeta Višem sudu u Bijelom Polju ima bilo kakve veze sa činjenicom da je samo njegov klijent od osam osumnjičenih još uvijek na slobodi advokat Rodić odgovara:

"Nema nikakve veze sa Predragom Strugarom, već moram spisak predmeta da pregledam, da vidim na osnovu čega je optužnica podignuta i da uložim prigovor na istu."

Advokati ostalih osumnjičenih Stanko Jelić i Milić Radovanović već su podnijeli žalbu na rješenje o pritvoru osumnjičenih Apelacionom sudu koji je dužan da u roku od tri dana donese rješenje. U medijima je sa druge strane objavljeno da je zbog raspisivanja centralne potijernice za Predragom Strugarom njegov otac, haški osuđenik za zločine na dubrovačkom ratištu general Pavle Strugar u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu stavljen pod pojačan nadzor. Advokat Rodić objašnjava da je u medijima došlo do zabune tim povodom i da on nije pominjao centralnu potijernicu za njegovim klijentom koja, prema njegovim saznanjima, još nije raspisana:

"Ja sam juče ujutru novinarima Antene M saopštio da je preksinoć general Strugar pozvan u Upravu pritvorske jedinice u Ševeningenu gdje mu je saopšteno da je njegov sin Predrag Strugar uhapšen i da će zbog toga imati pojačanu mjeru nadzora u smislu više kontrola noću, paljenja svijetla i tako dalje. Međutim, ne znam na koji način su oni obrnuli tu informaciju i rekli da su ga upravo pozvali zbog izdavanja centralne potijernice."

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica 5. avgusta je saopštila da će Viši sud u Bijelom Polju izdati naredbu Upravi policije da raspiše centralnu potijernicu za Predragom Strugarom nakon što je 1. avgusta podignuta optužnica za ubistvo 23 civila albanske nacionalnosti u selu Kaluđerski Laz kod Rožaja u vrijeme NATO intervencije 1999. godine.

U međuvremenu Uprava policije Crne Gore saopštila je da je raspisala nacionalnu potjernicu za bivšim pripadnikom Vojske Jugoslavije Predragom Strugarom zbog sumnje da je počinio ratne zločine. Policija je potjernicu raspisala po naredbi Višeg suda u Bjelom Polju. Kako se navodi u saopštenju u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije radi raspisivanja međunarodne potjernice za Strugarom.

XS
SM
MD
LG