Dostupni linkovi

Stranke u Crnoj Gori: Izbori su stvar Srbije


Ilustracija:;www.kragujevac.co.rs
Ilustracija:;www.kragujevac.co.rs
Parlamentarni i predsjednički izbori u Srbiji biće narednih desetak dana glavni politički događaj u regionu. Stoga smo političke stranke u Crnoj Gori pitali da li postoji interesovanje ili očekivanja od izbora koji se u Srbiji održavaju 6. maja, u kojoj mjeri se prati aktuelna politička kampanja.

Sve političke stranke u Crnoj Gori prate dešavanja u regionu, međutim uglavnom smatraju da su izbori unutrašnje pitanje Srbije.

Najvažnije je da predstojeći izbori u Srbiji budu demokratski i da rezultat izrazi slobodnu volju građana, kaže portaprol Demokratske partije socijalista Časlav Vešović odgovarajući na pitanje koliko je njegova partija zainteresovana za izbornu kampanju u Srbiji i da li postoje neka očekivanja od rezultata predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati 6. maja

"Regionalna saradnja je od veoma velikog značaja za dalje evropske integracije svih država na Balkanu. DPS koja dominantno vrši vlast u Crnoj Gori uvijek je i uvijek će raditi na unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa. Izbore u drugim zemljama smo uvijek posmatrali kao unutrašnje stvari tih država. Najvažnije pitanje svih izbora je da oni budu demokratski i da predstavljaju slobodno izraženu volju građana", navodi Vešović.

Podsjetimo u okviru izborne kampanje, predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je prije pet dana posjetio Crnu Goru i sastao se sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem s kojm je razgovaro o regionalnoj saradnji i integracijama u Evropsku uniju. U Socijalističkoj narodnoj partiji kažu da je ta partija zainteresovana za događaje u regionu, a sam izbor na predstojećim izborima u Srbiji prepuštaju isključivo građanima Srbije.

"Što se SNP tiče, ova partija kao najjača opoziciona partija u Crnoj Gori svakako svoju političku i ukupnu pažnju posvećuje političkim zbivanjima u Crnoj Gori, ali su za SNP od velikog ineteresa i zbivanja u političkom okruženju, pa tako i u Srbiji i u drugim zemljama i šire. Što se tiče nekih očekivanja SNP se već izjasnila tim povodom uz ocjenu da će najbolji predsjednik Srbije biti onaj kojega izaberu i daju mu svoje povjerenje građani Srbije", ističe šef medijskog tima Dragan Koprivica.

Favoriti

I u Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće koalicije kažu da će zvanična Crna Gora uspostaviti partnerski odnos sa pobjednicima na izborima, te da kako kaže portparol Mirko Stanić, građanima Srbije nije potrebna pomoć iz Crne Gore.

"Pitanje izbora u Srbiji je unutrašnje pitanje te zemlje i treba ga na taj način posmatrati Sigurni smo da će se zvanična Crna Gora truditi da uspostavi kvalitetne i partnerske odnose sa ljudim koji budu izabrani od strane građana Srbije 6. maja. Ne smatramo da im je potrebna pomoć iz Crne Gore prilikom bilo kojeg izbora jednako u mjeri u kojoj smatramo da to ne treba da rade političke partije u Srbiji kada se izbori održavaju u Crnoj Gori ili u nekoj od zemalja regiona", poručuje Stanić.
Koča Pavlović
Koča Pavlović

Ipak, Nova srpska demokratija ima favorita i očekuje pobjedu koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Prema riječima portparola NOVE Jovana Vučurovića, ta stranka uz formiranje koalicije sa drugim strankama radila bi na uspostavljanju što boljih odnosa između Srbije i Crne Gore

"NOVA ima političke partnere u Srbiji i to je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke i Nove Srbije i mi smatramo da je za Republiku Srbiju najbolje da oni budu pobjednici ovih izbora. Takođe, očekujemo da će oni praviti pobjedničku koaliciju sa Koštuničinim DSS-om sa kojima smo takođe u dobrim odnosima. Po nama koalicija okupljenja oko SNS zajedno sa DSS radila bi na uspostavljanju što boljih odnosa između Srbije i Crne Gore, a takođe smatramo da je neophodno da nakon više decenija u Crnoj Gori dođe do smjene vlasti i mislimo da bi nakon toga odnosi sa Srbijom bili mnogo, mnogo bolji", ocjenjuje Vučurović.

Izbori u Srbiji će između ostalog uticati na proces evropskih integracija kako susjeda tako i na integracije Srbije, kaže Koča Pavlović iz Pokreta za promjene koji kaže da ta partija nema favorita za izbornu pobjedu.

"I mi, kao i većina javnosti u Crnoj Gori sa pažnjom pratimo šta se dešava u Srbiji i to iz više razloga. Temeljni razlog je što će to uticati na proces evropskih integracija naših susjeda što opet utiče i na evropske integracije Crne Gore. Sa druge strane, mi smo možda jedina politička struktura u Crnoj Gori koja nema svoga favorita u Srbiji tako da to pratimo relaksiranije od ostalih", kaže Pavlović.
XS
SM
MD
LG