Dostupni linkovi

Predizborna Srbija: Političari na Ćosićevom kanabeu


Dobrica Ćosić i Ivica Dačić, Beograd, 20. april 2012.
Dobrica Ćosić i Ivica Dačić, Beograd, 20. april 2012.
Usred izborne kampanje na iznenađenje dela javnosti u Srbiji iz kabineta socijaliste Ivice Dačića, ministra policije i potpredsednika Vlade koji bi, kako stvari stoje, i u formiranju buduće Vlade mogao biti onaj ključni igrač od koga će zavisiti dolaze li naprednjaci ili ostaju demokrate, stiglo je saopštenje o razgovorima sa piscem i „ocem nacije“ Dobricom Ćosićem.

To što je ovaj prevejani političar odlučio da iskoristi 90-ogodišnjeg autora ideologije Velike Srbije za dobijanje još kojeg glasa, otvorilo je ponovo pitanje: koliki je uticaj Dobrice Ćosića na političoj sceni Srbije.

Iz krugova bliskih Dobrici Ćosiću uveravaju nas da on danas nije politički involviran u stranačka predizborna odmeravanja, uveravaju nas da već dugo nije ugostio ni donedavnog predsednika Srbije Borisa Tadića, uprkos bliskih porodičnih veza, pa čak i da poseta Dačiću ne znači predizbornu političku podršku partiji za koju se još ne zna kome će se taboru prikloniti.

„Jasno je da je to jedan dobar marketinški potez Ivice Dačića, znajući da Ćosić ima određeni ugled u srpskoj javnosti. Nije mi jasan motiv Dobrice Ćosića za taj susret, možda je on želeo kontakte sa mladom generacijom političara. Tako da su se našli uz obostrani interes“, kaže analitičar desne orijentacije Đorđe Vukadinović.

„To je otprilike uzajamno iskorišćavanje,jednog da nastavi svoj uticaj, drugog da prikrpi još koji glas više“, kaže Nenad Prokić, dramaturg i poslanik sa liste LDP-a Čedomira Jovanovića.

Na kanabeu Dobrice Ćosića u Srpskoj akademiji nauka u kojoj sedi nekada moćna grupa tvoraca Memoranduma, programa Velike Srbije koji se smatra ideološkom vodiljom Miloševićeve ratne politike, smenjivale su se tokom poslednje dve decenije mnoge visoke političke ličnosti.

Nekada su te konsultacije kod „oca nacije“ bile tajne, nekada javne, zavisno od potrebe. Tek, na tu adresu su se obraćali i Milošević i njegovi oponenti Drašković, Đinđić, i Koštunica i Tadić, najomiljenija Ćosićeva politička ličnost Dodik, a bogme je i liberal Čedomir Jovanović čija je politika najdalja od Akademije, pre neki mesec dao na znanje da je zakucao na ta vrata.

Ne zna se šta je ko kome važno tom prilikom rekao, ali da su se prijateljski rastali potvrdjuje i pikantan detalj koji saznajemo, dar koji je usledio: flaša dobrog vina za novogodišnju trpezu ostarelog pisca.

Politika koja sputava Srbiju

Koliki je uticaj Dobrice Ćosića danas? Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da su u Srbiji mnogi autoriteti pohabani, potrošeni, ali među njima nije Dobrica Ćosić, mada je njegov uticaj danas ipak marginalan.

„Ćosić nema onu harizmu i političku težinu koju je imao pre 15-20 godina, ali i dalje je ličnost koja uživa simpatije najvećeg dela srpske javnosti. On se mirno provukao, nekoristi nikakve privilegije koje bi proizilazile iz jegove bivše funkcije ( predsednika SR Jugoslavije). Mislim da jedan deo srpske javnosti možda preteruje, demonizuje ulogu Ćosića u javnom i političkom životu Srbije. Ako je nekada ta uloga i bila velika, ona to svakako sada nije“, kaže Vukadinović, dodajući da je to više mit koji se plete oko njega.

„NIje on neko ko donosi odlučujuće glasove na izborima, nije to bio čak ni pre 20 godina, ali sigurno da njegovo mišljenje ima uticaj. Daleko manji nego što se neki plaše a neki priželjkuju“, ocenjuje Vukadinović.

"To koketiranje sa stvarima koje nas vode u propast pokazuje da političke partije u Srbiji nisu sposobne da se odlepe od takve politike", kaže Nenad Prokić.

Za razilku od Vukadinovića, Nenad Prokić smatra da i danas ideje Dobrice Ćosića sputavaju Srbiju da se oslobodi pogubnih zabluda iz prošlosti.

„Ta politika je doživela nekoliko slomova proteklih 20-ak godina ali i dalje opstaje. Kod Ćosića se i dalje ide na razgovore, ta politika i dalje pokušava da dovuče nove političare na taj divan.I to je poražavajuće jer te političke partije pokušavaju da u danima pred izbore homogenizuju biračko telo na pogrešan način koji nas je toliko puta odveo u propast. To koketiranje sa stvarima koje nas vode u propast pokazuje da političke partije u Srbiji nisu sposobne da se odlepe od takve politike. Ništa se u Srbiji nije promenilo, pa ni uticaj Dobrice Ćosića. I dalje, gde god podignete neki kamen, vi nadjete nešto od te ćosićevske nadripolitike“, kaže Prokić .

Prokić je sam pomenuo da je i lider njegove partije Čedomir Jovanović bio kod Ćosića.

"Valjda je to nezaobilazni divan koji se teško može izbeći", sleže ramenima Prokić.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za Srbiju smatra da Ćosić hoće da zadrži presudan uticaj, posebno kad je reč o politici prema Kosovu i BIH, o čemu svedoči i njegova poslednja knjiga.

„Ovaj sastanak sa Dačićem, kao i njegova knjiga 'Bosanski rat', je eksplicitna poruka političkoj eliti, pogotovo proevropskoj eliti , neka vrsta pretnje“, kaže Sonja Biserko, podsećajući da se u ovom trenutku ne zna kome će se prikloniti Ivica Dačić, proevropskoj opciji ili preobučenim radikalima.

Za sada se ne zna ni kojoj opciji je bliži Dobrica Ćosić. Iz njemu bliskih krugova nas uveravaju da će do izbora tako i ostati. Pa i to je neka poruka.
XS
SM
MD
LG