Dostupni linkovi

Srbija: 607 škola u štrajku


U toku je štrajk u 607 škola u Srbiji zbog nezadovoljstva prosvetnih radnika Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama, rekla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Jankovićeva je saopštila da je prvi zahtev Unije da taj Nacrt zakona bude povučen ili suštinski promenjen.

Kako je rečeno, u podne su počeli protesti ispred školskih uprava u 13 gradova Srbije.

"Ovaj zakon je naše veliko razočarenje. Šest meseci smo 2014. godine štrajkovali za pravdu, za platne razrede. I šta smo dobili? Dobili smo jedan Nacrt zakona u kome su najsiromašnije kategorije javnog sektora. Pored prosvete, tu su zdravstvo, kultura, zaposleni u socijalnoj zaštiti, naučni radnici... Svi drugi ne podležu ovom zakonu", navela je Janković.

Prema njenim rečima, ovaj zakon će ukinuti Posebne kolektivne ugovore a u ruke direktora staviće vlast i procenjivanje koliko kvalitetno rade prosvetni radnici i da li treba da dobiju neko povećanje plate.

USPRS je zatražila i potpisivanje Protokola o zaradama na osnovu kojeg će plate u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka i biti povučeni i izmenjeni svi propisi koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Jankovićeva je rekla da je današnji štrajk upozorenje i da se čeka da se završi javna rasprava o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama i najavila nove sindikalne proteste ako se ništa u njemu ne promeni.

"Nikada se nećemo složiti da ovakav nacrt zakona koji je u javnoj raspravi bude usvojen. Nikada se nećemo složiti s tim da moramo da čekamo od 17 do 20 godina da budemo na republičkom proseku. Nikada se nećemo složiti sa gašenjem odeljenja... Čekamo završetak javne rasprave 4. septembra", navela je ona.

Kako je rečeno, na konferenciji za novinare, svi zahtevi su predati premijerki Srbije Ani Brnabić i očekuje se da počnu pregovori i o neisplaćenim naknadama za godišnje odmore iz 2014. godine.

Protest USPRS podržao je Novi sindikat zdravstva.

Prosvetni radnici koji su prisustvovali današnjoj konferenciji za novinare nosili su parole "Platni razredi prevara?!", "Bilo da su na vlasti crveni, žuti ili crni, prosveti se crno piše", "Žao nam je što ste naša vlast, a ne vlast nekog neprijatelja".

Nekoko policajaca pratilo je konferenciju za novinare.

XS
SM
MD
LG