Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljekari u štrajku


Potpisivanje kolektivnog ugovora dugo traje: Mirsada Draljušić

Ljekari i stomatolozi u Federaciji Bosne i Hercegovine danas su stupili u generalni štrajk, koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Sindikat doktora i stomatologa traži potpisivanje Federalnog granskog kolektivnog ugovora.

U četiri kantona štrajk je počeo jutros, zato ljekari iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Posavskog kantona, Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), te djelomično i u Tuzlanskom kantonu poručuju pacijentima da neće ispaštati za vrijeme štrajka.

Štrajka neće biti u Kantonu Sarajevu, jer je dogovor već postignut.

Sedam mjeseci je prošlo od početka pregovora, a doktori i stomatolozi nemaju potpisan granski kolektivni ugovor. Sindikalci tvrde da je to jedina profesija u Federaciji BiH, koja u tome do sada nije uspjela, te je zbog toga u devet kantona u entitetu Federacija BIH najavljen štrajk.

Generalni štrajk počeo je u Zeničko-dobojskom kantonu, u bolnicama i u domovima zdravlja.

"Komotno možemo reći da je štrajk u ZDK-a generalan. Svi domovi zdravlja, zajedno sa bolnicom u Zenici i bolnicom u Tešnju, od jutros su u štrajku", rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a Haris Husremović.

Do sada su u nekoliko kantona bili organizovani polusatni štrajkovi upozorenja, ali bez efekta. To je bio slučaj u Bosanskopodrinjskom kantonu.

Predsjednik sindikata Fahrudin Balijagić kaže da su ljekari u BPK Goražde u znatno lošijem statusu u odnosu na kolege u Federaciji BiH.

"Satnica je kod nas najniža, ona je 2 marke (1 euro) i ona se nije promijenila deset godina. Ta satnica je do sada na Kantonu Sarajevo bila 2,31 marka (1,15 eura). U Tuzlanskom kantonu je satnica 2,31 marka, a broj sati sedmičnog rada im je povećan na 40 sati, jedino u Tuzlanskom kantonu. U Zeničko-dobojskom kantonu je isto satnica 2,31 marka, u Unsko-sanskom kantonu i Srednjobosanskom kantonu", objašnjava Balijagić.

"Pacijenti neće ispaštati za vrijeme štrajka"
"Pacijenti neće ispaštati za vrijeme štrajka"

U Tuzlanskom kantonu štrajkuju doktori u domovima zdravlja, dok u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, zbog sudske zabrane, štrajkuju tokom polusatne pauze.

"Štrajk nije naša želja. Mi jednostavno želimo da kažemo 'NE' omalovažavanju ljekarske struke, da vratimo svoje dostojanstvo. Želimo da se poprave uslovi rada na radnom mjestu", poručila je predsjednica Sindikata doktora i stomatologa u JU Dom zdravlja Tuzla Azijada Beganlić.

Ljekari su jutros počeli štrajk i u Posavskom kantonu.

"Potpisivanje kolektivnog ugovora dugo traje, ali ništa nije konkretno dogovoreno - ono što treba... prvo su to niske plate, odlazak kadra", kaže članica štrajkačkog odbora u Domu zdravlja Gradačac i dr. stomatologije Mirsada Draljušić.

Doktori poručuju da pacijenti neće trpjeti zbog štrajka. Primaće hitne slučajeve, a hroničnim bolesnicima će uredno izdavati recepti za njihove terapije.

Pacijenti iz Gradačca Enes, Jasim i Semir o štrajku:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Krajem prošle sedmice, okončan je generalni štrajk radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, koji je tražio povećanje neto satnice rada za sve uposlene u zdravstvu. Ali, drugi sindikat, onaj koji štiti interese doktora i zubara najavio je stupanje u generalni štrajk.

Nakon pregovora s Vladom Kantona Sarajevo postignut je dogovor o potpisivanju kolektivnog ugovoru.

Štrajka u Kantonu Sarajevo neće biti, kaže predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo Izet Hočko.

"Definitivno u Sarajevu neće biti štrajka. Sarajevo je definitivno prvo koje je potpisalo kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije u Federaciji BiH. Nadamo se da će isto uraditi i na federalnom nivou. Zadovoljni smo postignutim! Mi smo dobili satnicu 2,60 maraka (1.3 eura), dobili koeficijent ovoga trenutka 0,5 na postojeći, na minuli rad, 37, 5 sati. Još smo u kolektivnom ugovoru dogovorili da se sukcesivno povećavaju koeficijenti", objasnio je Hočko za RSE.

Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Treći sindikat u Kantonu Sarajevo, koji okuplja zaposlene u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) nije tražio povećanja plata i nisu bili u štrajku.

Kako su danas saopštili iz Upravnog odbora, UKCS-a donio je odluku da se oktobarske plate obračunavati prema uvećanoj satnici od 2,50 maraka po kolektivnom ugovoru. Saopšteno je i da je riječ o isplati iz vlastitih sredstava.

Ljekari u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Livanjskom kantonu još nisu obustavili rad, a u Zapadnohercegovačkom kantonu štrajka neće biti, jer nije ni formiran sindikat.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologa Federacije BIH smatraju da su vlastima ostavili solidan rok za prihvatanje dogovora, a posebno nakon što su ljekari i stomatolozi ublažili neke od svojih prvobitnih zahtjeva.

"Tražimo onu minimalnu satnicu koja je već dogovorena 2,35 maraka (1,17 eura), što ne znači da ona ne treba biti i veća u pojedinim kantonima u skladu s mogućnostima. Ali ono na čemu insistiramo jeste povećanje koeficijenata za doktore, zato što su oni, prema našem mišljenju, skandalozni, nevjerovatno niski i potpuno degradiraju položaj, znanje i odgovornost doktora", rekao je za RSE predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Federacije BiH Rifat Rijad Zaid.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG