Dostupni linkovi

Marinika Tepić nakon štrajka glađu poručila da se nastavlja 'oslobađanje'


Marinika Tepić, u sredini, članica koalicije Srbija protiv nasilja, na demonstracijama u centru Beograda, 30. decembra 2023.
Marinika Tepić, u sredini, članica koalicije Srbija protiv nasilja, na demonstracijama u centru Beograda, 30. decembra 2023.

Potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić čestitala je Novu godinu i poručila da će za dve nedelje biti stabilno na nogama i da tada nastavlja "oslobađanje".

"Srećna i slobodna 2024. Hvala vam i za brigu i za podršku. Hvala i lekarima koji su se mrštili, ali i razumeli. I kardiologu koji je objasnio da je najjača 'infuzija' – u mojoj glavi, u tolikoj rešenosti", navela je Tepićeva na društvenoj mreži Iks (X), uz veliku sliku srca.

Ona je navela da su joj doktori rekli da će "za dve nedeljno stabilno na noge" i dodala: "Pa da nastavimo oslobađanje".

Marinika Tepić je štrajkovala glađu 12 dana. Poslednjeg dana 2023. godine su ona i dvoje poslanika opozicije koji su štrajkovali glađu završili štrajk. To je 31. decembra uveče potvrdio predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Troje političara iz redova opozicionog SSP-a, Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš, stupili su u štrajk glađu nakon vanrednih izbora održanih u Srbiji 17. decembra, tražeći poništavanje glasova zbog navoda o brojnim neregularnostima.

Gostujući u Dnevniku televizije Nova, Đilas je kazao da će njih troje svakodnevno proveravati nivo šećera u krvi.

"Lekari misle da nema opasnosti po njihovo zdravlje", dodao je Đilas 31. decembra.

Radiju Slobodna Evropa je ranije u nedelju potvrđeno u SSP-u da su Tepić, Milošević i Miljuš obustavili štrajk glađu.

Njih troje su štrajkovali u zgradi Republičke izborne komisije, a hospitalizovani su u subotu nakon što im je zbog gladovanja bilo ugroženo zdravlje.

Marinika Tepić je obustavila unos hrane 18. decembra, dan nakon održanih izbora za koje su domaći i međunarodni posmatrači izneli ocene da su bili obeleženi nepravilnostima.

Tepić se u subotu, 30. decembra, kratko obratila okupljenima na protestu protiv izborne krađe u centru Beograda, nakon čega je otišla u bolnicu.

Štrajkom glađu do revizije izbora u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

Portal Južne vesti objavio je ranije da je Jelena Milošević prekinula štrajk glađu pošto su lekari u Kliničkom centru u Nišu, na osnovu rezultata pregleda zaključili da nastavak štrajka može da dovede do oštećenja organa.

Branko Miljuš je ranije u nedelju za RSE potvrdio da je obustavio štrajk glađu, kao i da je izašao iz bolnice i da je na kućnom lečenju.

Uz Mariniku Tepić, Jelenu Milošević i Branka Miljuša u štrajku glađu su bili opozicioni političari Janko Veselinović i Danijela Grujić. Njih dvoje su na savet lekara prekinuli štrajk glađu 28. decembra.

Dan ranije štrajk je prekinuo i predsednik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović.

Zašto protestuje opozicija?

Deo opozicije protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTAje objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Svedočenja o organizovanom dovođenju ljudi na glasanje na lokalnim izborima u Beogradu zabeležio je i Radio Slobodna Evropa.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

XS
SM
MD
LG