Dostupni linkovi

CRTA: Organizovana migracija birača uticala na ishod izbora u Beogradu


Građanka Srbije glasa na izborima u Beogradu, 17. decembra 2023.
Građanka Srbije glasa na izborima u Beogradu, 17. decembra 2023.

Posmatračka misija CRTA-e objavila je da je 17. decembra, na dan održavanja izbora u Srbiji, došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

CRTA je zabeležila organizovano dovođenje birača iz drugih gradova Srbije i inostranstva u Beograd, kao i više punktova koji su služili kao logistički centri, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada.

Naglasili su da organizovana migracija birača nije "ni legalna, ni legitimna".

Kako su saopštili 22. decembra na konferenciji za novinare, na određenim biračkim mestima zabeležen je veliki broj novih birača. Na istim biračkim mestima Srpska napredna stranka (SNS) ostvarila je bolje rezultate nego na prethodnim izborima.

Vojislav Mihailović iz CRTA-e je rekao da su analizirali retka imena na biračkom spisku i tako došli do podatka da je u Beogradu bilo 12.000 novih birača.

"To može da bude prirodna migracija, novi birači, ali i potencijalna namerna migracija birača", rekao je Mihailović.

On je rekao da su na 53 biračkih mesta utvrdili da imaju više novih retkih imena. Utvrđeno je da je na mestima sa najvećim brojem jedinstvenih imena SNS na prošlim izborima imao manje glasova.

"Ne samo da smo utvrdili da takva mesta postoje, već smo uspeli da potvrdimo informacije koje smo dobili, kako od ljudi da se nešto dešava u tim biračkim mestima, tako i od naših posmatrača", rekao je Mihailović.

Kako je na konferenciji rekao Raša Nedeljkov iz CRTA-e, "ponavljanje lokalnih izbora u ovakvim okolnostima znači ponavljanje 17. decembra".

On je dodao da bi najpre trebalo doći do transparentnosti i revizije biračkog spiska, kao i istrage za krivična dela tokom izbora.

Nedeljkov je pojasnio da bi se transparentnost biračkog spiska mogla postići objavljivanjem broja birača po domaćinstvu. Na taj način bi svako mogao da proveri koliko je birača prijavljeno u njihovom domaćinstvu.

CRTA je predložila i izmene zakona o lokalnim izborima, pomoću kojih bi trebalo da prođe barem šest meseci od kada su prijavljeni na novoj adresi i mogućnosti da toj opštini glasaju.

XS
SM
MD
LG