Dostupni linkovi

Dvoje opozicionara u Srbiji u bolnici najavili prekid štrajka glađu


Zgrada Republičke izborne komisije (desno) gde su predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" započeli štrajk glađu, 22. decembar 2023.
Zgrada Republičke izborne komisije (desno) gde su predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja" započeli štrajk glađu, 22. decembar 2023.

Poslanici u dosadašnjem sazivu Skupštine Srbije Janko Veselinović i Danijela Grujić najavili su da će prekinuti štrajk glađu po savetu lekara.

Veselinović je na Tviteru objavio da su njih dvoje smešteni u Klinički centar Vojvodine.

"Dobro smo. Ne brinite. Još nismo prekinuli štrajk glađu. Ali na savet lekara ćemo to danas učiniti" napisao je Veselinović na mreži X.

Danijela Grujić započela je štrajk glađu 21. decembra, a Janko Veselinović dva dana kasnije.

Najjača opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" traži poništavanje izbora tvrdeći da je bilo izborne krađe. Zbog toga je nekoliko predstavnika ove koalicije stupilo u štrajk glađu.

Prvo je u štrajk glađu 18. decembra stupila Marinika Tepić koja je uz Miroslava Aleksića bila nosilac izborne liste "Srbija protiv nasilja".

Trenutno u zgradi Skupštine Srbije, gde se nalazi sedište Republičke izborne komisije, štrajkuje glađu troje predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja".

Uz Mariniku Tepić to su Jelena Milošević i Branko Miljuš.

Građani svakodnevno protestuju na poziv opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" od 18. decembra, sa zahtevom da se ponište izbori.

Vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh demantuju navode o izbornoj krađi.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Evropska unija i američki Stejt department pozvali su vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

XS
SM
MD
LG