Dostupni linkovi

Nove sankcije G7 Rusiji, Bajden najavljuje obuku ukrajinskih pilota na F-16


Učesnici samita G7 u Hirošimi, Japan, 19. maj 2023.
Učesnici samita G7 u Hirošimi, Japan, 19. maj 2023.

Čelnici Grupe sedam (G7) poručili su da će Rusiju "izgladnjeti tehnologijom, industrijskom opremom i uslugama koje podržavaju njenu ratnu mašineriju".

Mjerama će se ograničiti izvoz roba "kritičnih za Rusiju na bojnom polju", rečeno je na samitu G7 u Hirošimi, Japan, koji se održava do nedjelje.

Sankcije će biti usmjerene i na grupe koje Moskvu snabdijevaju potrepštinama na frontu u Ukrajini.

Američki predsednik Džo Bajden je takođe rekao liderima G7 da će njegova zemlja podržati zajedničke napore zapadnih saveznika da obuče ukrajinske pilote za borbene avione F-16, navodi CNN, koji se poziva na visokog američkog zvaničnika.

AP je citirao dva zvaničnika koji su naveli da je američki lider rekao saveznicima da će se obuka održati u Evropi u narednih nekoliko nedelja, iako se još uvek razmatraju kada i koliko će aviona biti obezbeđeno.

Kijev nastoji da nabavi avione američke proizvodnje – koji su efikasniji od lovaca iz sovjetske ere koje sada ima – dok pritiska zapadne zemlje da pojačaju isporuku vojnih zaliha uoči očekivane kontraofanzive.

Lideri članica G7 - Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade - kazali su da su osigurali da Ukrajina ima potrebnu budžetsku podršku za ovu godinu i početak 2024. godine.

Ponovili su posvećenost pružanju finansijske i vojne podrške Kijevu u borbi protiv Moskve.

Naveli su da preduzimaju nove korake kako bi osigurali da ruska agresija na Ukrajinu ne uspije i da podrže ukrajinski narod u "potrazi za pravednim mirom koji se zasniva na poštovanju međunarodnog prava".

Ranije je visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik rekao da će predsednik Volodomir Zelenski lično prisustvovati samitu G7.

"Tamo će se odlučivati o veoma važnim stvarima i stoga je prisustvo našeg predsednika apsolutno neophodno za odbranu naših interesa", rekao je za državnu televiziju Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Zelenski će prisustvovati skupu 21. maja, trećeg i poslednjeg dana samita, prema rečima dvojice neimenovanih ukrajinskih zvaničnika uključenih u aranžmane za G7, koje citira Rojters.

Zvanični program samita G7 prvobitno je predviđao da se Zelenski uključi na konferenciju u nedjelju, putem videolinka.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik iznenada je u petak došao na samit Arapske lige u Džedi, na kojem je i predsjednik Sirije Bašar el Asad prvi put poslije više od decenije.

Zelenski je 19. maja objavio da je započeo posjetu Saudijskoj Arabiji, sa ciljem da "unaprijedi bilateralne odnose i veze Ukrajine sa arapskim svijetom".

Rekao je da će se obratiti učesnicima samita Arapske lige i razgovarati o tretmanu muslimana Tatara koji žive pod ruskom okupacijom na Krimu.

Japanski premijer Fumio Kishida u martu je tokom posjete Kijevu pozvao ukrajinskog lidera da se pridruži samitu G7 na najvišem nivou.

Tokom samit G7 u Hirošimi lideri će se fokusirati na ruski rat u Ukrajini, ekonomsku sigurnost, zelene investicije i situaciju u indo-pacifičkom regionu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG