Dostupni linkovi

Stoltenberg: Makedonija pred otvorenim vratima NATO


Jens Stoltenberg i Zoran Zaev u Skoplju
Jens Stoltenberg i Zoran Zaev u Skoplju

Pred sedištem NATO-a još uvek ima mesta za nove zastave, poručio je Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u današnjem obraćanju u makedonskom Sobranju, istakavši pritom da vrata NATO-a ostaju otvorena za nove članice.

“Gledajući crnogorsku zastavu kako se vijorila prvi put pred sedištem NATO-a prošle godine, to sam osetio kao veoma važan trenutak. Još uvek ima mesta za nove zastave pred sedištem. Zemlje članice su impresionirane vašom posvećenošću i entuzijazmom za ulazak u Alijansu, a NATO želi da uspete”, rekao je Stoltenberg, poručujući da treba biti ambiciozan, ali u isto vreme i realan. On je pozdravio Vladu i njene napore u rešavanju spora o imenu sa Grčkom i ohrabrio je da nastavi tim putem.

“Pozdravljam volju vaše Vlade, koja je odlučna da se ovo pitanje reši. Jučerašnji susret pregovarača u Njujorku pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija bio je još jedan važan korak ka daljem napretku”, dodao je Stoltenberg, pozdravljajući i reforme koje sprovodi nova Vlada u skladu sa takozvanim planom 3-6-9.

Prvi čovek NATO-a sinoć je došao u dvodnevnu posetu Makedoniji i odmah je imao večeru sa premijerom Zoranom Zaevim i drugim članovima vlade, a danas se sastao sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, ministrima spoljnih poslova i odbrane Nikolom Dimitrovim i Radmilom Šekerinskom, kao i sa liderima VMRO DPMNE i Demokratske unije za integraciju Hristijanom Mičkoskim i Alijem Ahmetijem.

Opoziciona VMRO DPMNE, koja bojkotuje rad Sobranja zbog privođenja njenih poslanika u vezi krvavih događaja od 27. aprila, prisustvovala je obraćanju Stoltenberga. Time su, kako su saopštili, pokazali da je i njihovo strateško opredeljenje članstvo Makedonije u NATO-u i Evropskoj Uniji.

Inače, kao što je rekao i Stoltenberg, posrednik UN u sporu o imenu između Makedonije i Grčke, Metju Nimic, razgovorao je sinoć sa pretstavnicima obe zemlje u Njujorku. Nakon susreta, on je izjavio da je pregovaračima dao novi predlog, koji je ustvari nova kombinacija njegovih ranijih ideja. Prema njemu, moguće je da se ovo pitanje reši u narednih šest meseci.

Novi predlog: Metju Nimic sa Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom
Novi predlog: Metju Nimic sa Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom

"Ja sam dao predloge i set ideja i neću da komentarišem šta ima u njima. Dao sam ih obema stranama i oni treba da ih odnesu njihovim vladama koje treba da ih prouče i da vide da li će pomoći u donošenju zaključka. Imam velike nade da se ovaj proces kreće u pozitivnom smeru“, izjavio je sinoć u Njujorku Nimic po završetku razgovora sa pregovaračima Makedonije i Grčke, Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom. U naredne dve sedmice on će posetiti Skoplje i Atinu da bi video šta tamo misle o njegovom najnovijem predlogu.

Posrednik Nimic je izrazio nadu da će lideri opozicionih partija u Grčkoj i Makedoniji biti konstruktivni, jer su i oni veoma važni učesnici u političkom životu u njihovim zemljama.

Makedonski pregovarač Vasko Naumovski, koji je i ambasador Makedonije u Vašingtonu, postavljen na tu funkciju od prethodne vlade, nije delio optimizam Nimica. On je u izjavi za jednu makedonsku televiziju rekao da su njegovi predlozi daleko od dostojanstvenog rešenja.

U makedonskoj vladi kažu da je ovo lični stav Naumovskog. Prethodno je saopšteno da je Vlada posvećena rešavanju spora kojeg Grčka ima sa ustavnim imenom Republike Makedonije. Aktivno se stvaraju uslovi o kretanju procesa prema napred, a ishod će zavisiti od spremnosti za kompromis u obe zemlje.

Vlada će pažljivo analizirati okvir Nimica koji je juče prezentovao, u skladu sa značenjem ovog pitanja i nastaviće proces izgradnje što šireg i inkluzivnijeg stava Makedonije, kaže se u saopštenju Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG