Dostupni linkovi

Sto dana Rohanijeve Vlade: Zadovoljstvo dogovorom sa svjetskim silama


Hasan Rohani
Iranski predsjednik Hasan Rohani obilježava 100 dana svoje Vlade. U intervjuu kojeg je tim povodom dao državnoj televiziji, nije krio zadovoljstvo sporazumom s velikim silama o nuklearnom programu. Naglasio je, medjutim, da je još uvijek dug put do postizanja potpunog razumijevanja.

Novi iranski predsjednik i nova nada Zapada kazao je kako postoje neke sile, kako u svijetu, tako i u Iranu, koje se protive započetom poslu. No, on je obećao da će razgovore s medjunarodnom zajednicom pogurati kako bi se razrješio problem i skinule sankcije protiv njegove zemlje.

"Postoje neki u svijetu koji pokušavaju spriječiti rješenje. Moguće je da i unutar zemlje ima onih koji se ponašaju djetinjasto. Ali većina je ipak jedinstvena i djeluje solidarno.“

Rohani je takođe istakao da je sporazum "izolirao" Izrael, regionalnog iranskog rivala koji se snažno usprotivio sporazumu postignutom u nedjelju u Ženevi.

Sporazum je dao rok od šest mjeseci da se izmedju svjetskih sila i Irana izgradi povjerenje i problem nuklearnog naoružanja trajno riješi.

Rohani je tokom intervjua naglasio da će ovim dogovorom profitirati i iranska ekonomija. On je priznao da privreda zemlje trpi, da je inflacija blizu 40 posto, a broj nezaposlenih oko 10 procenata. Dotakao se i upravljanja državom bivšeg predsjednika Ahmadinedžada.

"Ne želim reći da su svi naši ekonomski problemi zbog sankcija. Mora se priznati da je loša vladavina najveći uzrok naših nedaća. Kad smo se suočili sa sankcijama, a bivša Vlada je to znala, nazvali su sankcije 'komadićem papira', i nastavili voditi ekonomiju zasnovanu na uvozu."

Predsjednik Rohani, kojeg se smatra umjerenim u iranskom islamskom sistemu, takođe je obećao da će Iran nastaviti s obogaćivanjem urana, ali će to raditi transparentno i na temelju medjunarodnih smjernica.

Prema privremenom sporazumu, Iran će ograničiti obogaćivanje urana do pet posto čistoće što je znatno ispod praga potrebnog za proizvodnju nuklearnog oružja.

Prema ispitivanju agencije Reuters više od 40 posto Amerikanaca podržava privremeni nuklearni sporazum s Iranom. Samo 22 posto ih se protivi dogovoru.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG