Dostupni linkovi

Iran i svetske sile nastavljaju pregovore o nuklearnom programu


Razgovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu
Razgovori Irana i svetskih sila o nuklearnom programu
Predstavnici svetskih sila i Irana, u Ženevi u četvrtak nastavljaju pregovore o nuklearnom programu Teherana. Plenarni sastanak prethodnog dana završen je za svega desetak minuta, a diplomate su rekle da je "to bila samo kratka uvodna sesija i da sada slede bilateralni susreti".

Pregovore, ispred šest svetskih sila – Amerike, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Nemačke vodi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Pregovarački tim Irana, predstavlja ministar spoljnih poslova te zemlje Muhamed Zarif.

Majkl Man, portparol Eštonove, rekao je da je ona veoma posvećena tome da se ovaj proces pomeri napred:

“Činjenica da se ovi pregovori održavaju tako brzo nakon poslednje rudne je, mislim, znak ozbiljnosti. Kako je Ketrin Ešton rekla tokom zajedničkog obraćanja sa ministrom Zarifom u Ženevi prilikom poslednjeg susreta, učinjen je veliki napredak, ali razlike i dalje postoje i naš plan, naša nada je da se neke od tih razlika smanje.”

Prethodna runda pregovora Irana i velikih sila je, podsetimo, završena 9. novembra, bez postignutog dogovora. Međutim, svi učesnici su naveli da je ostvaren napredak.

Uoči nastavka razgovora, nekoliko svetskih lidera pokušalo je da iz daljine utiče na tok pregovora. Predsednik Rusije Vladimir Putin, iz Moskve je poručio da veruje da je rešenje “na dohvat ruke”:

“Kako se pokazalo u konsultacijama šest sila sa Iranom, mogućnost postoji. Rusija sa optimizmom gleda na tekuće razgovore.”

U međuvremenu, drugačija poruka je stigla iz Irana. Vrhovni vođa te zemlje Ajatolah Ali Hamnei, rekao je da se o nuklearnim pravima te islamske republike ne može pregovarati:

“Insistiramo na tome da nećemo odstupiti ni za jednu jotu od prava iranske nacije.”

Aktuelni napori da se postigne šestomesečna suspenzija nuklearnih aktivnosti Irana u zamenu za oslobađanje od sankcija, mera su koja bi trebalo da pomogne u izgradnji poverenja. Pregovarači se nadaju da bi sporazum mogao da da impuls za kasnije, sveobuhvatno rešenje nuklearne krize Irana.
XS
SM
MD
LG