Dostupni linkovi

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je američke senatore da odlože prijedlog o pojačavanju sankcija protiv Irana kako bi se svjetskim silama omogućilo da dovrše posao na iranskom nuklearnom programu. Portparol Bijele kuće je upozorio da će Teheran, ukoliko se ne postigne dogovor, nastaviti obogaćivanje urana.

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Njemačke i Kine ponovno su u Ženevi na novoj rundi pregovora s Iranom. Iranski ministar vanjskih poslova je rekao kako vjeruje da bi pitanja mogla biti riješena.

U poruci koja je proslijedjena You Tubeom, Džavid Zarif je rekao: "Očekujemo i zahtijevamo poštivanje našeg dostojanstva. Za nas Irance, nuklearna energija nije ulaznica u klub onih koji prijete drugima. To je za nas korak ka situaciji u kojoj ćemo sami odlučivati o sopstvenoj sudbini, ne dopuštajući drugima da to čine za nas“.

Američki predsjednik Obama održao je dvosatne razgovore s državnim sekretarom Johnom Kerryjem i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Susan Rice. Prema riječima portparola Jay Carneyja, istom prilikom je dogovoreno da bi eventualne nove sankcije bile mnogo svrsishodnije ukoliko Iran odbije prihvatiti dogovor.

Predsjednik je odbacio izvještaje da će Iran dobiti najmanje 40 milijardi dolara za ublažavanje sankcija koje su uvedene 2006. godine odlukom Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U posljednjih nekoliko dana neki američki zastupnici izrazili su zabrinutost kako Bijela kuća prebrzo ide na put dogovora s Iranom, te da bi prema Teheranu zapravo trebalo poduzeti žešći stav.

Medjutim, u saopštenju kojeg izdaje Bijela kuća se kaže da je ovo prilika za zaustavljanje napretka iranskog programa, kojeg se u ključnim aspektima može vratiti natrag do postizanja konačnog rješenja.

Govoreći na skupu pod pokroviteljstvom The Wall Street Journala, američki je predsjednik rekao da ne zna hoće li dogovor biti postignut ove ili sljedeće sedmice, ali da će većina ranije uvedenih sankcija ostati. Prije ostalih one za naftu, bankarski sistem, finansije....

U znaku toplijih odnosa sa Iranom, britanski premijer David Cameron je telefonom razgovarao s iranskim predsjednikom. Tako je postao prvi predsjednik Vlade Velike Britanije koji je u zadnjih deset godina kontaktirao Teheran.

Dvojica političara saglasni su da treba "nastaviti napore na poboljšanju odnosa" između Britanije i Irana.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG