Dostupni linkovi

Šef NATO-a kaže da će spor oko Švedske i Finske biti rešen



Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pokazuje dokumente da su Švedska i Finska podnele zahtev za članstvo, 18. maj 2022.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pokazuje dokumente da su Švedska i Finska podnele zahtev za članstvo, 18. maj 2022.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je "uveren da ćemo doneti brzu odluku da poželimo dobrodošlicu i Švedskoj i Finskoj da se pridruže porodici NATO-a" uprkos protivljenju Turske da se dve nordijske zemlje pridruže ovom vojnom savezu.

Stoltenberg je tokom posete Kopenhagenu rekao da NATO ostaje u bliskom kontaktu sa Švedskom, Finskom i Turskom.

"Mi se bavimo zabrinutošću koju je Turska izrazila jer kada važan saveznik kao Turska iznese bezbednosne brige onda je, naravno, jedini način da se to reši da se sedne i pronađe zajednički jezik", rekao je novinarima šef NATO-a.

Finska i Švedska su 18. maja zvanično podnele zahtev za pridruživanje najvećoj svetskoj bezbednosnoj organizaciji.

Prvi sastanak ambasadora NATO-a na kojem su razgovarali o njihovim aplikacijama nije uspeo da postigne konsenzus o tome da li da se krene dalje.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže odbrambenom savezu NATO-a i da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

Na konferenciji za novinare sa holandskim kolegom, Šolc je ponovio da Nemačka pozdravlja kandidature nordijskih zemalja i rekao da ima utisak da mnoge druge zemlje dele njegovo mišljenje.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je takođe tokom susreta sa liderima Švedske i Finske u Beloj kući podržo ove zemlje da se "pridruže najjačem i najmoćnijem odbrambenom savezu u istoriji".

XS
SM
MD
LG