Dostupni linkovi

Erdoan poručio 'ne' nastojanjima Švedske i Finske za NATO


Turska će se protiviti ulasku Švedske i Finske u NATO, izjavio je predsednik te zemlje u video snimku objavljenom 19. maja.

"Rekli smo našim relevantnim prijateljima da ćemo reći 'ne' ulasku Finske i Švedske u NATO i nastavićemo ovim putem", rekao je predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) grupi turske omladine u video snimku na Dan omladine i sporta.

Tursko odobrenje prijave Finske i Švedske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu je ključno jer NATO donosi odluke konsenzusom. Svaka od 30 zemalja članica ima pravo da stavi veto na kandidaturu za članstvo.

Erdogan je rekao da prigovor Turske proizilazi iz njenih bezbednosnih zabrinutosti i nezadovoljstva sa Švedskom, i u manjoj meri Finskom, za koje smatra da podržavaju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) i naoružanu grupu u Siriji koju Turska vidi kao produžetak PKK . Sukob sa PKK ubio je desetine hiljada ljudi od 1984. godine.

Erdogan je dve potencijalne članice NATO-a optužio da daju finansijsku i oružanu podršku oružanim grupama rekavši da navodne veze sa terorističkim organizacijama znače da ne bi trebalo da budu deo transatlantske alijanse.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Švedsku i Finsku, ograničilo je izvoz oružja u Tursku nakon prekogranične operacije te zemlje u severoistočnoj Siriji 2019. sa navedenim ciljem čišćenja graničnog područja od kurdskih militanata.

Turska tvrdi da su Jedinice za narodnu odbranu sirijskih Kurda (IPG) direktno povezane sa PKK, a Ankaru je razbesnela američka podrška ovim snagama u borbi protiv militantne Islamske države.

Turska takođe optužuje Švedsku i Finsku da pružaju utočište sledbenicima Fetulaha Gulena, muslimanskog sveštenika koji živi u SAD, a koga turska vlada krivi za pokušaj vojnog udara 2016.

Švedska i Finska su 18. maja službeno podnele zahtev za pridruživanje najvećem vojnom savezu. Ove zemlje su aplicirale za člasnstvo u NATO nekoliko meseci nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG