Dostupni linkovi

Bajden podržava ulazak Švedske i Finske u NATO


U.S. President Biden meets with Sweden's Prime Minister Andersson and Finland's President Niinisto in Washington
U.S. President Biden meets with Sweden's Prime Minister Andersson and Finland's President Niinisto in Washington

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) sastao se sa liderima Švedske i Finske kako bi ponudio snažnu američku podršku njihovim zahtevima za ulazak u NATO, dok je Turska zapretila da će blokirati članstvo ove dve nordijske zemlje.

Bajden, koji je pohvalio saradnju Evrope i Sjedinjenih Država u suprotstavljanju Moskvi tokom ruske invazije na Ukrajinu, sastao se sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson (Andersson) i finskim predsednikom Saulijem Niinisteom (Niinistö) u Beloj kući.

On je pozdravio "značajan" dan, dajući snažnu podršku dvema "velikim demokratijama" da se "pridruže najjačem i najmoćnijem odbrambenom savezu u istoriji".

"Oni ispunjavaju sve zahteve NATO-a", rekao je Bajden.

Američki predsednik je poručio da Švedka i Finska čine NATO jačim.

"Dve nove članice NATO-a na severu će poboljšati bezbednost naše alijanse i produbiti našu opštu bezbednosnu saradnju", dodao je.

Finski predsednik je u Beloj kući rekao da je njegova zemlja otvorena za razgovore o svim zabrinutostima Turske i obećao da će se "posvetiti bezbednosti Turske baš kao što će se Turska posvetiti našoj bezbednosti" kao saveznik u NATO.

"Mi ozbiljno shvatamo terorizam", rekao je Sauli Ninisto.

Turska je izrazila snažno protivljenje uključivanju Finske i Švedske u alijansu, tražeći od Švedske da prekine podršku kurdskim militantima za koje smatra da su deo terorističke grupe i da obe zemlje ukinu svoje zabrane na prodaju oružja Turskoj.

Svih 30 članica NATO-a treba da odobre svaki novi ulazak. Turski predsednik Tajip Erdoan rekao je u video snimku objavljenom na svom Tviter nalogu da je Turska poručila saveznicima da će odbiti članstvo Švedske i Finske.

Održani su razgovori između Švedske, Finske i Turske kako bi se odgovorilo na zabrinutost Ankare, a u napore su bile uključene i Sjedinjene Države.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) izjavio je 18. maja da su američki zvaničnici uvereni da se zabrinutost Turske može rešiti, a Bajden je rekao novinarima "mislim da će biti u redu" po ovom pitanju.

Rojters je ocenio da su Bajdenove izjave poslale signal i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Putin je 16. maja rekao da nema pretnje za Rusiju ako Švedska i Finska uđu u NATO, ali je upozorio da će Moskva odgovoriti ako alijansa ojača vojnu infrastrukturu u novim nordijskim članicama.

Bajden je poručio da ulazak novih članica u NATO ne predstavlja pretnju nijednoj naciji. "Nikada nije bila", rekao je.

Švedska i Finska su decenijama bile izvan vojnog saveza iz doba Hladnog rata koji je dizajniran da odvrati pretnje od Sovjetskog Saveza, ali je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za bezbednost.

Situacija u Ukrajini "podseća nas na najmračnije dane evropske istorije", rekla je švedska premijerka. "U mračnim vremenima lepo je biti među bliskim prijateljima", navela je Magdalena Anderson.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG