Dostupni linkovi

Stejt Department pozvao Srbiju da sarađuje sa OEBS-om


Poslednji izbori u Srbiji održani su 17. decembra 2023.
Poslednji izbori u Srbiji održani su 17. decembra 2023.

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima, prenosi Glas Amerike.

Kako su istakli iz Stejt Departmenta, nasilje prema novinarima, posmatračima i izbornim zvaničnicima je "neprihvatljivo", kao i da legitimitet demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih učesnika da prihvate izbornu volju.

"Usredsređeni smo na saradnju sa Srbijom na jačanju demokratske vlasti i vladavine prava, unapređenju regionalne saradnje, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost Srbije je na Zapadu", navodi se u pisanom odgovoru Stejt Departmenta na pitanje Glasa Amerike o novim protestima u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su zabrinjavajući nalazi OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da su izbori bili poremećeni brojnim proceduralnim nedostacima, pritiscima na javne službenike i zloupotrebom javnih resursa, te da su ovi faktori, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorili nepravedne uslove.

"Sjedinjene Države pozivaju Srbiju da blisko sarađuje sa OEBS-om na rešavanju ovih zabrinutosti", napisali su i dodali da bi tvrdnje o nepravilnostima, koje su prijavili ODIHR i drugi timovi za posmatranje izbora, trebalo da budu istražene.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Ambasador Hil: Nasilju i vandalizmu nije mesto u demokratskom društvu

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) napisao je na svom Iks (X) profilu da vlast i građani u Srbiji treba da zapamte da legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih stranaka da poštuju volju naroda izraženu na izborima.

"Rad srpskih izbornih institucija ostaje od vitalnog značaja, čak i kada Srbija radi sa OEBS-om i drugima na rešavanju nedostataka u svojim demokratskim procesima. Žalbe treba podnositi legalnim, mirnim, nenasilnim sredstvima", napisao je Hil.

On je dodao da nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu.

"Kako policija održava javni red, ona mora učiniti sve da zaštiti dostojanstvo građana i građanska prava", napisao je Hil i dodao da veruje da će Srbija iz ovoga izaći "sa ojačanom demokratijom".

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra, optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je 24. decembra da su resorna ministarstva proverom biračkih spiskova utvrdila da "nisu tačne" tvrdnje koalicije "Srbija protiv nasilja" da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod izbora.

Istog dana je predsednik Srbije izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo "najmirnije ikada u savremenoj istoriji".

ODIHR je saopštila 18. decembra da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Građani Srbije glasali su 17. decembra na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

SNS je proglasila pobedu na svim nivoima.

XS
SM
MD
LG