Dostupni linkovi

I poslije Steinberga status quo


Podneće ažurirani izvještaj - James Steinberg
Podneće ažurirani izvještaj - James Steinberg
Na političkim liderima BiH je da donosu odluke koje će pokazati NATO-u i EU da je BiH spremna da postane punopravna članica ovih dviju institucija, izjavio je u Sarajevu zamjenik američkog državnog sekratara James Steinberg.

Danas i sutra zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg boravi u Briselu gdje će sudjelovati na sastanku šefova diplomatija NATO-a. Pred polazak iz Sarejeva Steinberg je izjavio da će podnijeti ažurirani izvještaj o situaciji u BiH, a povodom razgovora o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO-u.

Kazao je da ne želi predviđati ishod dodajući da će ministri postaviti osnovno pitanje - da li su bh. lideri spremni preduzeti korake koje će omogućiti BiH da ide dalje u narednu fazu ka članstvu u NATO-u. Stenberg kaže da su vrata Sjevernoatlantskog saveza otvorena, ali da su to vrata kroz koja moraju proći bh. lideri, i da to za njih neće učiniti međunarodna zajednica.

OSNOVNI PREDUSLOVI

Tek, nakon posljednjih razgovora sa liderima političkih stranka, Steinberg je izjavio da su SAD i EU zabrinuti situacijom u BiH i spremnošću BiH da u potpunosti sudjeluje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, dok druge zemlje regiona bilježe značajne napretke na tom planu.

Postoje određene stvari koje bh. vlasti i lideri moraju uraditi da bi bili spremni da budu članovi EU i NATO-a, a to su osnovni zahtjevi koji moraju biti ispunjeni kako bi bila prihvaćena aplikacija za članstvo.

Nakon sinoćnjih razgovora Steinberg je konstatovao da neki od bh. lidera to shvataju i da su, iako imaju različite stavove, spremni da se angažuju i pokušaju naći zajedničko rješenje. Neki drugi, naglasio je zamjenik američkog državnog sekertara, više su fokusirani na naredne izbore i političku budućnost. Ocijenio je, takođe, da u BiH ima previše lidera koji traže pomoć od nekoga izvan BiH da za njih nađe rješenje.

Steinberg je naglasio da će i na Vijeću EU, naredne sedmice, podnijeti izvještaj o zaključcima donesenim nakon sinoćnjih razgovora.
XS
SM
MD
LG