Dostupni linkovi

Butmir poslijednja šansa za BiH


Olli Rehn
Olli Rehn
Butmirski proces posljednja je šansa za sadašnju generaciju političkih lidera BiH da dovedu zemlju na evropski put, što zahtijevaju njeni građani, poručio je Olli Rehn.

Komesar Evropske unije za proširenje, u tekstu koji je objavljen u listu "European Voice" kaže da se, zbog građana BiH i zapadnog Balkana u cjelini, nada da će se bh. lideri "natjerati" na kompromis koji bi gurnuo zemlju naprijed.

Samoizazvani politički zastoj vuče državu natrag i riskira da je zastalno ostavi iza drugih država regiona u euroatlantskim integracijama, ocijenio je Rehn.
Prema njegovim riječima, Evropska unija mora nastaviti "političko deminiranje Balkana", u čemu je za sada BiH ostala najveći problem.

Švedsko predsjedavanje EU jučer je najavilo da će početkom naredne sedmice šefovi diplomatija i ministri odbrane država EU tokom sastanka u Briselu ponovo raspravljati o BiH te Misiji EUFOR-a u našoj zemlji.

Kako se navodi u najavi, očekuje se da će švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izvijestiti ministre o "napretku butmirskog procesa".Osim toga, zajedno s ministrima odbrane razgovarat će se o "budućem razvoju operacije Althea".

EU I SAD SNAŽNO ZA DOGOVOR

Razgovori u Butmiru kod Sarajeva koji su vođeni krajem oktobra između predstavnika SAD-a i EU i lidera političkih stranaka BiH završeni su bez ikakvih dogovora.

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg i šef diplomatije Švedske Karl Bilt tada su najavili mogućnost nove posjete BiH u novembru.
Oni su rekli da bi dogovor trebao biti postignut do sjednice Vijeća za implementaciju mira u BiH 18. novembra.

Cilj pregovora je bio uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Bilt i Štanjberg najavili su da će proces započet u Butmiru biti nastavljen iduće sedmice, te da će tim stručnjaka Evropske unije i SAD boraviti u BiH, kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora.

Njih dvojica su naglasili da su EU i SAD snažno opredijeljene da rade s građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u euroatlantsku zajednicu.
XS
SM
MD
LG