Dostupni linkovi

Glavaš na izbornoj listi urušava ugled Hrvatske


Branimir Glavaš u pratnji policije, maj 2009. foto: Midhat Poturović
Odluka Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) da za nositelja lista u Slavoniji na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj imenuju osnivača svoje stranke, osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, izazvala je negativne reakcije u gotovo cijeloj hrvatskoj javnosti.

Povodom odlukeda za nositelja lista u IV i V izbornoj jedinici u Slavoniji na skorim parlamentarnim izborima stavi svog osnivača, osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, hrvatska premijerka Jadranka Kosor osudila je njihov potez i izrazila uvjerenje da to nadležna tijela neće dopustiti.

“HDSSB je već pokazao da ne poštuje našu pravnu državu i kao takav ne bi trebao postojati,” kazala je Kosor.
Kosor: HDSSB je već pokazao da ne poštuje našu pravnu državu i kao takav ne bi trebao postojati.

“Mislim da je to posao za Državno izborno povjerenstvo na čijem je čelu predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske, i da oni o tome trebaju i imaju štogod za reći. To bi naravno bio presedan u političkoj, pravnoj i demokratskoj povijesti svijeta.”

“Postoji pravomoćna presuda i - neovisno o tome slagali se mi s njom ili ne - moramo je poštivati, jer inače dovodimo u pitanje cijeli sustav pravne države,” kazao je tim povodom za RSE šef parlamentarnog kluba HDZ-a Andrija Hebrang.

“To je ono zbog čega mislim da stavljanje Branimira Glavaša na listu neće imati dobre posljedice kako po ugled Hrvatske u inozemstvu, tako ni po HDSSB, jer će većina građana ipak vjerovati pravomoćnoj presudi”, ocjenjuje on.

Kriva poruka biračima

Za neke možda začuđujuće, oporbeni socijaldemokrati (SDP) kao da su ravnodušni prema stavljanju Glavaša za nositelja lista u Slavoniji na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Svejedno mi je tko je na listama HDZ-a ili Glavaševe stranke HDSSB,” kazala je za RSE članica Predsjedništva SDP-a za Slavoniju i Baranju Biljana Borzan.

“Mene zanima budućnost Hrvatske, ono što mi možemo ponuditi građanima i naši birači. A koga će oni stavljati – nije na meni da donosim sudove o tome, a svakako da nadležne institucije trebaju reći je li to zakonito ili nije, je li to u redu ili nije...” smatra ona.

Dragan Zelić
Dragan Zelić
Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić kaže za RSE kako je stavljanje ratnog zločinca na listu izazivanje demokracije, i da stranka koja se tako ponaša ne zaslužuje biti u Saboru.

“Stranka koja je to predložila i do sada nije priznavala pravomoćne presude hrvatskih sudova, dakle to je jedna protiv-sistemska stranka kakvih ne bi smjelo biti u Saboru. Parlamentarne stranke se ne bi smjele tako ponašati”, ocjenjuje Zelić.

“Stavljanje Glavaša za nositelja liste nije protuzakonito, ali je sasvim sigurno neetično,” kaže za RSE voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću “Documenta” Vesna Teršelič, za koju je ovaj postupak Glavaševe stranke – ismijavanje političke kulture.

“I mislim da je skandalozno da njegova stranka ide s takvim potezom. Mislim da to itekako utječe na urušavanje ugleda Hrvatske u svijetu i da šalje posve krivu poruku biračima”, kaže ona.

Branimir Glavaš je kao prvi hrvatski političar osuđen zbog ratnih zločina, i to po zapovjednoj odgovornosti na 8 godina zatvora. Suđen je po dvije inkriminacije – prvo, za ubojstvo 6 većinom srpskih civila i pokušaj ubojstva jednog. Njih su u ratnom Osijeku 1991-ve pripadnici Glavaševe prištapske postrojbe protuzakonito uhićivali i mučili, a potom ruku vezanih ljepljivom trakom ubijali na obali Drave i bacali tijela u rijeku, pa je slučaj u medijima prozvan "selotejp".

Drugi je slučaj ubojstvo jednog srpskog civila i mučenje više njih, u medijima nazvan "garaža", jer su se mučenja i ubistvo obavljala u garažama općinskog Sekretarijata za narodnu obranu, točno pod prozorom Glavaševog ureda. Glavaš je pobjegao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, kaznu je prvo služio u Zenici, a sada - u mnogo blažim uvjetima - u Mostaru.
XS
SM
MD
LG