Dostupni linkovi

State Department o izborima u Mostaru: Profitirat će Mostarci i cijela zemlja


Sjedinjene Američke Države pozdravile su dogovor Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Bosni i Hercegovini o održavanju izbora u Mostaru, odnosno “obnavljanju prava Mostaraca na izbor lokalne vlasti i okončanje višedesetljetnog zastoja provođenja lokalnih izbora”, navedeno je u saopćenju State Departmenta.

“Grad Mostar i cijela zemlja značajno će profitirati od ovog napretka. I predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokazali su vodstvo i političku hrabrost u nastojanju za neophodnim kompromisom. Sjedinjene Države također pozdravljaju naporan rad lokalnih odbora dviju stranaka i duh suradnje u kojoj su pristupili pregovorima. Kompromis postignut pregovaranjem je osnovna karakteristika uspješne demokratije

Nadamo se da će današnje dostignuće biti prva među mnogim akcijama za osnaživanje građana Bosne i Hercegovine dok zemlja napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama”, navedeno je u saopćenju.

Sjedinjene Države raduju se sudjelovanju u naporima za promatranje izbora u Mostaru ove jeseni i “slave neotuđivo pravo ljudi da biraju svoje vođe”, potcrtali su iz State Departmenta.

Izbori u Mostaru bit će održani ove godine nakon 12-godišnjeg zastoja, i to nakon što su lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali u srijedu, 17. juna, Sporazum o Mostaru.

Sporazumom će Mostarcima biti omogućeno da izađu na lokalne izbore i odaberu Gradsko vijeće Grada Mostara.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH izjavio je nakon sastanka u Mostaru da su potpisana dva sporazuma.

„Prvi je sporazum za Grad Mostar koji predviđa da se izbori u Mostaru održe 15.novembra, a drugi se tiče izmjena Izbornog zakona BIH“, kazao je Čović.
Čović je pojasnio da je dogovoreno da u naredna tri mjeseca stranke trebaju razgovarati kako bi se u narednih šest mjeseci došlo do rješenja oko Izbornog zakona BiH.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović kazao je da su u cijelom slučaju 'pobijedili građani Mostara'.

„Dogovor je da se oko Statuta Grada Mostara rukovodi zajedno, jer očigledno nema povjerenja. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, pokušat ćemo izbalansirati etnički i građanski princip na kojima počiva Dejtonski sporazum, a to znači da se trebaju ukloniti sve vrste diskriminacije koje se odnose na narode i građane i provedu sve odluke Europskog suda za ljudska prava“, kazao je Izetbegović.

Zbog neodržavanja izbora u Mostaru Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je, na osnovu tužbe Irme Baralije, 29. oktobra 2019. godine, presudio u njenu korist i naložio Parlamentu Bosne i Hercegovine da izmijeni Izborni zakon, najkasnije u roku od šest mjeseci od kada presuda postane konačna (pravosnažna), kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Taj rok ističe 29. jula u ponoć.

XS
SM
MD
LG