Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni optužbi


Bez dokaza za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja: Mihalj Kertes

Viši sud oslobodio je bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, nekadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević i bivšeg ministra Branislava Ivkovića odgovornosti da su pre 20 godina zloupotrebili službeni položaj prilikom dodele državne nekretnine u Beogradu.

Sudija Snežana Garotić obrazložila je presudu rečima da tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Knežević da mu da stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše.

Kako je rekla, tužilaštvo je svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rešenjem o dodeli stana, i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više.

Na sudu jeste utvrđeno da je Savezna vlada jedan od stanova koje je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, kako bi u skladu sa ranijom odlukom taj stan bio dodeljen Kertesu jer se zbog posla preselio u Beograd, a stan u kojem je boravio bio je bezbednosno neuslovan, i da to nije sporno.

Ova presuda izrečena je nakon 15 godina od pokretanja procesa 2002. Sud je juče iz tog procesa razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i nekoliko radnika Diposa, jer se ponovo nije pojavio veliki broj svedoka. Protiv njih proces se vodi zbog dodele stana Iloni Pešić, dadilji unuka Mire Marković, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

XS
SM
MD
LG