Dostupni linkovi

Šta će reći Brisel na izvještaj o aferi Snimak


Ilustracija
Ilustracija
Poslanici Skupštine završili su raspravu o izvještaju o radu Anketnog odbora koji je utvrđivao činjenice u vezi sa aferom Snimak i usvojili tehnički izvještaj o parlamentarnoj istrazi u vezi afere Snimak. Takav izvještaj praktično znači da odbor nije konstatovao da li je ili nije bilo zloupotrebe državnih resusrsa od strane DPS u kampanji pred prošlogodišnje parlamentarne izbore.

Skupština Crne Gore u srijedu je dva minuta prije ponoći usvojila tehnički izvještaj o radu Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica Demokratske partije socijalista.

Odbor je ranije predložio Skupštini da usvoji tehnički izvještaj nakon što nijedan od tri ponuđena prijedloga zaključaka nije dobio potrebnu većinu.

Predsjednik Odbora Koča Pavlović kazao je da su za otvaranje poglavlja 23 i 24 postavljena tri uslova, a jedan od njih je rasvjetljavanje afere Snimak, utvrđivanjem političke i krivično-pravne odgovornosti aktera tog slučaja.

Pavlović je ocijenio da parlament i Anketni odbor nijesu ispunili zadatak i očekivanja iz Brisela.

"Sa razočaranjem, dubokim razočaranjem priznajem pred crnogorskom javnošću i pred ovim parlamentom da ovaj anketni odbor nije ispunio zadatak koji je pred njim postavila ova skupština, nije ispunio zadatak i očekivanja naših sagovornika u Evropi, Briselu i Evropskoj komisiji. To je moja ocjena", izjavio je Pavlović.

Izvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin u izjavi za RSE nije želio da licitira hoće li tehnički izvještaj o aferi Snimak zadovoljiti briselske zvaničnike i njegov odgovor bio je diplomatski.

"Sve što se radi ne radi se zbog Brisela nego se radi zbog Crne Gore. Odluku o tome da li je izvještaj anketne komisije dovoljan donosi Skupština Crne Gore, a ne neki briselski organ ili briselski funkcioner".

Detaljno praćenje izbora

Evropski zvaničnici među kojima i komesar za proširenje Štefan File i Eduard Kukan, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore u nekoliko navrata su isticali da od vlasti u Crnoj Gori očekuju da u potpunosti istraži sve navode o izbornim neregularnostima o kojima svjedoče snimci sa sjednica DPS-a. Da li će tehnički izvještaj o aferi Snimak zadovoljiti Brisel?

U formalnom smislu da u suštinskom ne, smatra Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
"Suštinski je trebalo da bude jedan zajednički izvještaj ali, eto, forma zakonska je ispunjena. Formalno će to biti dovoljno da zadovolji pojedine zahtjeve evropskih struktura. Suštinski ostaće ta neka praznina koja će se i dalje negdje pominjati u budućim razgovorima na političkoj ravni", ocjenjuje Radulović.

Od početka rada anketnog odbora polovinom juna saslušano je 15 funkcionera vladajuće partije, među kojima su i lider vladajuće stranke Milo Đukanović kao i predstavnici pojedinih državnih institucija. Svi su negirali da je u predizbornom periodu bilo zloupotrebe državnih institucija u cilju sticanja većeg broja glasova DPS-u.

Aferu Snimak istražuje i državno tužilaštvo za šta su kako je početkom juna saopštio v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković određeni iskusni tužioci.

Podsjetimo na objavljenim snimcima sa zatvorenog dijela stranačkih sjednica DPS-a, čule su se inicijative da se u cilju izborne pobjede pomogne dijelu birača pri zapošljavanju, dobijanju kredita i omogućavanje stručnog osposobljavanja.

Rezultati rada Anketnog odbora nijesu dali odgovor na pitanje da li je DPS zloupotrebila državne resurse u izbornoj kampanji, ali će uopšte istraga o tome dovesti do nekih pozitivnih posljedica kada su budući izbori u pitanju, vjeruje Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta.

"Itekako detaljno će se pratiti izbori i sve ono što je vezano za izbore, ne samo onaj dio zakonom regulisan već naročito ovaj dio koji se odnosi na eventualne zloupotrebe državnih resursa. Dakle, u svim budućim izborima itekako će taj dio biti posmatran detaljno i vjerovatno ćemo to imati prilike da vidimo već na narednim lokalnim izborima", zaključuje Radulović.
XS
SM
MD
LG