Dostupni linkovi

Da li je Podgorica blizu ispunjenja uslova Brisela?


Montenegro - European Union, Delegation to Montenegro, 23Apr2013
Montenegro - European Union, Delegation to Montenegro, 23Apr2013
Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File je nakon sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje bio više nego konkretan kada je riječ o progresu Crne Gore u pristupnim pregovorima. Za napredak su ključni procesi – reforma Ustava u oblasti pravosuđa i istraga o aferi „Snimak”. Koliko je Crna Gora blizu ispunjavanja navedenih uslova?

Optimizma ima da će se političke partije dogovoriti o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa koje su neophodne za dalji progres u pristupnim pregovorima Crne Gore.

Evropska unija zahtjeva da se Ustavom promjeni način izbora presjednika Vrhovnog suda, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca. Nakon stava Venecijanske komisije da izbor treba da bude obavljen u parlamentu dvotrećinskom većinom, uz deblokirajući mehanizam tropetinske većine, političke partije u Crnoj Gori su načelno saglasne sa tim stavom.

Čan Ustavnog odbora iz Demokratske partije socijalista Ljuiđ Ljubo Škrelja, kaže da problem može biti činjenica da dio opozicije ne prisustvuje sjednicama Ustavnog odbora:

"Recimo, poslanici Demokratskog fronta i to njihovi čelnici, kao članovi Ustavnog odbora, odavno ne prisustvuju sjednicama. Ja mislim da postoji prostor da ovih i narednih dana treba da nađemo rješenja i da stvorimo klimu da bi smo došli do konačnog rješenja oko ustavnih amandmana. Treba da bude jasno svakome, da ni tri petine, ni apsolutna većina ni dvotrećinska večina, kao što neko pokupava da to saopštava, bez Demokratske partije socijalista u ovom momentu nema. Svaka većina je vezana za DPS. Ali ja smatram da mi treba da idemo na rješenja koja će da budu temelj onoga što nas čeka na jesen i što zahtjeva Evropska unija - otvaranje poglavlja 23 i 24", kaže Škrelja.

Promjena Ustava je samo jedan od uslova, koje je saopštio komesar EU za proširenje Štefan File u srijedu nakon sjednice Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koji treba da prethode otvaranju najvažnijih pregovaračkih poglavlja:

"EU je bila jasna da će, napredak po pitanju ustavnih amandmana, istrage u slučaju afere 'Snimak' i nastavak sprovođenja preporuka koje je OEBS dao nakon predsjedničkih izbora, biti važan faktor koji će uticati na dalji napredak u pristupnim pregovorima”, rekao je evropski komesar.

Štefan File je saopštio da očekuje sprovođenje akcionih planova kako bi rezultati u borbi protiv korupcije bili mjerljivi.....

"Očekujemo da će crnogorske vlasti pokazati neophodnu političku volju da se izbore sa izazovima....Danas smo se osvrnuli na nedavni napredak u parlamentarnoj odluci iz kraja maja i na pripremu akcionih planova za poglavlja 23 i 24 koje će Vlada usvojiti, veoma, veoma brzo. Drago mi je da vidim da se nakon nedavnih dešavanja u parlamentu Crna Gora ponovo kreće ka normalnosti. Važno je prevesti parlamentarne zaključke od 31. maja u konkretne rezultate. Takođe, priprema akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 je veliki zatadak...Međutim, sada počinje pravi posao: primjena akcionih planova, kako bi mogli uskoro otvoriti ova poglavlja.To bi trebalo da donese mjerljive rezulate u vladavini prava u Crnoj Gori i u isto vrijeme mjerljivi rezultati na tom polju su neophodni za nastavak pregovaracckog procesa”, naglasio je File.

Kada je riječ o drugom uslovu, istrazi u aferi „Snimak”, formiran je Anketni odbor i saslušano je niz političkih ličnosti i čelnika institucija na okolnost da su zloupotrijebili institucije u predizborne svrhe. Prema riječima Obrada Miša Stanišića iz DPS-a, parlamentarna istraga se vodi u zakonskim okvirima:

"Mi ćemo u anketnom odboru to odraditi u skladu sa zakonom o parlamentarnoj istrazi. I ono što je evidentno, parlamentarna istraga će pokazati da DPS ni u kojem slučaju nije prekršila zakon niti zloupotrebaljavali u bilo kojoj varijanti državne resurse”, tvrdi Stanišić.

Na drugoj strani, predsjendik Anketnog odbora iz opozicionog Demokratskog fronta Koča Pavlović kaže da upravo nastavak evropskih integracija zavisi od epiloga rada anketnog odbora. Pavlović vjeruje da će izvještaj anketnog odbora sadržati konkretne rezultate istrage i odgovorne za zloupotrebu državnih resursa, uprkos, kako kaže opstrukciji, članova Anketnog odbora iz vladajuće partije čiji su funkconeri osumnjičeni za predizbornu zloupotrebu institucija:

"Oni od samog početka pokušavaju da ostvare njihov prepoznatljivi cilj, a to je da Anketni odbor završi rad bez ikakvih rezultata, sa nekim tehničkim izvještajem. To im neće sigurno poći za rukom. Moraće da uslijede neka razriješenja, neke ostavke, neke zabrane obavljanja javnih poslova, a ja očekujem da će neki akteri afere 'Snimak' morati završiti kod tužioca. Ono što ja pouzdano znam, to je da će Brisel biti veoma nezadovoljan ako se ne usvoji izvještaj anketnog odbora u kome će biti konkretni zaključci oko konkretne političke odgovornosti, nekih konkretnih aktera afere 'Snimak'”, navodi Pavlović.
XS
SM
MD
LG