Dostupni linkovi

Anketni odbor bez jedinstvenog stava o "Snimku"


Skupština Crne Gore - ilustracija
Skupština Crne Gore - ilustracija
Članovi odbora Skupštine Crne Gore koji vode parlamentarnu istragu o zloupotrebama državnih institucija u izborne svrhe, poslije skoro dva mjeseca rada ne mogu da se slože o tome – da li je u predizbornom periodu vladajuća Demokratska partija socijalista partijskim zapošljavanjem, nuđenjem kredita i profesionalnih specijalizacija dijelu građana došla do glasova koji su im omogućili novih četiri godine vlasti.

Nema jedinstvenog odgovora na pitanje da li je u predizbornom periodu bilo protivzakonitih aktivnosti, političke diskriminacije i zloupotrebe izbornih resursa.

Na tu sumnju su podsjećamo ukazali objavljeni audio snimci sa sjednica vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima su visoki funkcioneri ove partije govorili o zapošljavanju simpatizera stranke, nuđenju kredita i profesionalnih specijalizacija, pa čak i o korišćenju međunarodnih fondova u svrhu postizanja boljeg izbornog rezultata.

Koča Pavlović
Koča Pavlović
Tako su se na samom kraju rada anketnog odbora, našla tri predloga zaključaka i preporuka. Po viđenju opozicionog Demokratskog fronta tužilaštvo treba da pokrene krivični postupak protiv 13 funkconera DPS-a za koje se sumnja da su planirali i sprovodili zloupotrebu državnih resursa.

"Ovaj naš izvještaj predstavlja jedan napor da se udare temelji obnove povjerenja i udare temelji izgubljene odgovornosti koja je davno nestala sa političke scene Crne Gore. Upravo zbog toga smo ovim zaključcima i preporukama koje smo dali uz ovaj izvještaj tražili vrlo jasnu i vrlo konrektnu personalizovanu onih za koje mislimo da je ova istraga pokazala da postoje osnovi sumnje", kaže predsjednik anketnog odbora Koča Pavlović.

Bavili se pojavama, ne pojedincima

Drugi predlog zaključaka je došao iz manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije u kome stoji da iako se na osnovu prikupljenih informacija i dokumenata ne može pouzdano utvrditi da je na organima Demokratske partije socijalista odlučeno i dogovoreno da se vrši osmišljena i planirana aktivnost zloupotrebe državnih resursa u izbornom procesu, da Anketni odbor konstatuje da pojedini stavovi iznešeni na organima DPS-a ne doprinose razvoju povjerenja u demokratske izbore i njima je pričinjena šteta kredibilitetu jednog broja državnih institucija i dostignutom međunarodnom ugledu Crne Gore.

"Naši prijedlozi zaključaka polaze iz onoga što nam je bilo dostupno kao dokumentaciona osnova za rad ovog anketnog odbora, sav onaj dio informacija i činjenica i izjava koje smo bili u prilici da čujemo na ovom anketnom odboru. Mi se nijesmo bavili pojedincima već pojavama, a pojedincima će se baviti nadležni državni organi a oni se već tim u svom poslu, prije svega državno tužilaštvo", ističe funkcioner SDP-a Mićo Orlandić.

I treći predlog zaključaka je stigao iz same Demokratske partije socijalista koja u potpunosti negira bilo kakvu predizbornu manipulaciju, zloupotrebu državnih resursa i političku diskriminaciju.

"U našem izvještaju piše da mi smatramo da je tokom rada ovog anketnog odbora nedvosmisleno pokazano da pojedinačne diskusije, pojedinačni iskazi, pojedinačna mišljenja na sastancima DPS nijesu proizveli zloupotrebu državnih resursa u političke svrhe i nijesu proizvele diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući i partijsku diskriminaciju", kazao je potpredsjednik odbora Milutin Simović.

Ni jedan od ovih predloga zaključaka, za sada nema dovoljnu većinu kako bi bio predat na glasanje na plenumu. Ukoliko ni jedan predlog ne prođe, parlamentu će biti proslijeđen samo tehnički izvještaj o radu odbora.

Tokom dvomjesečnog rada Anketnog odbora o aferi snimak se izjasnilo 15 visokih funkconera Demokratske partije socijalista, kao i sam premijer Milo Đukanović. Svi su negirali da su planirali i sprovodili zapošljavanja po partijskoj liniji, zloupotrebljavali državne resurse, nudili kredite kako bi vladajuća partija ostvarila bolji rezultat na parlamentarnim izborima.

Tokom rada na parlamentarnoj istrazi, članovi anketnog odbora su se međusobno optuživali za opstrukciju, dolazilo je do iznošenja oštrih kvalifikacija i verbalnih sukoba.
XS
SM
MD
LG